≡ Menu

Цветовото замърсяване на зъбите бива 2 вида: вътрешно и външно.

Когато става дума за вътрешно – това е резултат от заболяване и, преди да се обърнем към дентален козметик за избелване на зъбите, трябва да посетим стоматолог с цел лечението им.

Ако се касае само за външно оцветяване, то е напълно възможно да се елиминира с обикновено прочистване на зъбите, полиране чрез специален бластер със содови разтвори, както и с някои избелващи системи, включващи пасти за избелване, избелващи ленти и др.

Външното оцветяване може да бъде най-разнообразно, във всякакви цветове в зависимост от причината.

Черно външно оцветяване

Касае се за доста препатили зъби. Може да бъдат черни по най-различни причини – прекомерна злоупотреба с напитки като чай и кафе, тютюнопушене, занемарена хигиена на устната кухина или пълна липса на такава. Също така, зъбите може да бъдат черни по независими от човека обстоятелства. Например, ако работи като металург или просто приема лекарства, съдържащи желязо – в такъв случай е възможно да бъдат черни не само зъбите, но и езикът.

Черно-кафяво оцветяване

Тук отново може да се предположи прекаляване с кафе, чай и цигари, без употреба на четка за зъби.

Освен това, мед, месинг и калай също придават такова оцветяване. Например, обикновената амалгамова пломба отделя калай, който се окислява и оцветява зъбите.

Въобще, много медицински препарати боядисват зъбите в най-различни цветове – но това може да бъде причислено към средния вариант на оцветяване между външно и вътрешно, понеже багрилото постъпва отвън върху зъба, като го оцветява и доста навътре.

Също така се случва зъбите да се оцветят в зелено, синьо, оранжево, розово, и т. н. Това се дължи както на лоша устна хигиена, така и на използване на оцветяващи продукти, на лекарства, на свързани с възрастта промени и още най-различни други причини.

Но, всъщност, за лечението и избелването на зъбите има значение преди всичко желанието на пациента. И, наистина, защо да си избелваме зъбите – ако точно след две седмици пиене на чай, кафе, тютюнопушене и други подобни уж “приятни” занимания зъбите отново ще потъмнеят?

Любопитно е, че доста хора, разбирайки вредата, която нанасят цигарите върху цвета на зъбите – отказват пушенето. И разбира се, това е правилно, защото изборът между хубавите, чисти зъби и увреждането не само на тях, но и на целия организъм чрез тютюнопушене е предрешен – ако държим на собственото си здраве и на приятния си външен вид.

Избелващи гелове, системи или избелващи ленти за зъби, могат да решат проблема с външното потъмняване и оцветяване на зъба, но за вътрешното е необходима намеса на специалист.

{ 0 comments }
error: Content is protected !!