≡ Menu

Камини – недостатъци

Камината е красив и в много случаи подходящ начин за отопление на вашия дом. Разбира се тя има и своите недостатъци, като част от тях могат да бъдат избегнати с правилния избор при покупката.

Първият и основен недостатък, който българският потребител вижда в камината е нейната цена! Да се отопляваш с камина не е евтино. Затова при избора и трябва да се избере най-подходящият модел. Той трябва да бъде съобразен както с броя, така и с големината на отопляваните стаи. Предлаганите на пазара камини с водна риза например могат да се намерят на цена от 500 до 1000 лева в зависимост от коефициента на полезно действие, икономията на гориво, максимална мощност на водонагревателя и други важни показатели. Затова преди да купите вашата камина се консултирайте със специалист.

Що се отнася до класическите камини техният основен недостатък е свързан с дълбочината на топлинната камера. Иначе казано стените влизат навътре към отопляемото помещение, което позволява да влиза и повече топлина. Ако обаче не сте запознати с този факт и поставите вашата камина в ъгъла на стаята ще загубите една от стените, а с това и част от топлината. Друг недостатък на класическите камини е тяхната невъзможност да акумулират и равномерно да разпределят топлината, така най-топло е пред самата камина, а в по-отдалечените част на помещението температурата е по-ниска. Разбира се не трябва да забравяме и пушека. В много случаи ще видите, че в помещенията, които се отопляват с такава камина, че пространството около комина е почерняло. Тук трябва да вметнем, че ако решите да изградите класическа камина в апартамент, а комина се използва от всички съседи е много- вероятно той да не осигури необходимата тяга на вашата камина.

Накрая ще споменем и за недостатъците на камините на биоетанол. Тук те са свързани основно с цената на биоетанола, която е около 32-32 лева за 5 литра при разход от 250 ml за 1 час в общия случай. За сметка на това, обаче няма пушек, а и голяма част от камините на биоетанол могат да се пренасят от едно помещение в друго, което ги прави привлекателно за мнозина. Трябва обаче да е ясно, че и самата камина е скъпа като на пазара можете да намерите предложения от 300 до 1200-1300 лева.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!