≡ Menu

Можем ли сами да залепим плочки за баня

Когато слагам плочки за баня винаги използвам качествено лепило, тъй като то значително облекчава работата на непрофесионалист, като мен. Без значение, че през последните десетина години съм слагал теракота, фаянс и дори обзавеждане за баня, най-често на близки и познати, все още намирам за трудно да забъркам правилната циментова смес. Моето мнение е, че тя е по-подходяща за поставянето на плочки, но за мен като за непрофесионалист е важно да си спестя колкото се може повече допълнителните трудности, без това да се отрази пагубно на качеството на крайния продукт.

Аз винаги подхождам към процеса по слагане на плочки за баня внимателно, разделяйки го на времеви и пространствени части. При работа върху малък участък на някоя от стените, не ми се налага да правя много неща едновременно. Макар и спокойно да може да направите една стена за около ден работа, аз бих ви препоръчал да работите по малко, няколко часа на ден. Не си поставяйте големи цели, примерно, цялата баня за един ден, това обикновено не води до добри резултати.

Производителите на лепилото за плочки за баня най-често споменават в инструкциите какъв инструмент ще е най-подходящ за работа с конкретния вид лепило. Бъдете внимателни с лепилото, убедете се, че то ще ви позволи да слагате теракота или фаянс на вертикални повърхности. Лепилото ви трябва да е достатъчно силно и да съхне бързо, за да не „бягат” съседните плочки, докато се мъчите да сложите поредната. Притискайте плочките за баня стабилно към лепилото.

Почуквайки периодично по повърхността на поставените вече например испански плочки за баня водят се за едни от най-качествените , прислушвайте се към звука, който те издават, за да добиете по-добра представа дали пространството под плочката е добре запълнено с лепило. Мърдайте поставените вече плочки напред назад, с цел те да прилепват още по-плътно. Не се престаравайте, иначе цялото лепило може да излезе по шевовете. За почистване на попаднало между плочките за баня лепило използвам тънка дървена или пластмасова шпакличка, с дебелина 2,5 см. Осланям се на пластмасата и дървото защото с тези материали е почти невъзможно да надраскате новите плочки. Аз нанасям лепилото за плочки посредством оребрена шпакла. Ребрата ми помагат да нанасям лепилото равномерно. Повечето майстори препоръчват шпаклата да се държи под лек наклон (Ако кокалчетата на пръстите ви се опират в лепилото значи държите шпаклата неправилно).

Наистина, със самостоятелно поставяне на плочки за баня може да се справи всеки, ако можете да си направите и предварително проект на банята, ще ви е много по-лесно Няма по-добър начин да се уверите в това от личния опит, за това смело се захващайте!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!