≡ Menu

Видове часовници и тяхното предназначение

Съвременните часовници се използват от хората по-скоро като аксесоар, отколкото по предназначение. Според някои хора, носенето на часовник, изразява стила, класата и интересите на човека, който го носи. От голямо значение за хората, които искат да бъдат в крак с модните тенденции е, часовника да бъде стилен и с колкото се може повече екстри, последното важи най-вече за мъжете, докато жените не ги интересува чак толкова дали часовника, който ще носят има хронометър, календар или друга функция, за тях е по-важно той да бъде елегантен, красив и ако е възможно да бъде инкрустиран с повече скъпоценни камъни.

Днес на пазара има много видове часовници, които са различни по стил и функции. На пазара могат да се открият класически дамски и мъжки часовници с изчистен дизайн и функции, които нямат никакви други екстри, освен да показват колко е часа. Съществуват и многофункционални часовници, които притежават безброй екстри: хронометър, календар, тахиметър, аларма, второ часово време и т.н. Има и часовници, които са направени специално за спортисти и различните видове спорт: планинарство, ветроходство и колоездене. Стандартните спортни часовници измерват пулса, изгорените калории и изминатото разстояние, с помощта на тъй наречения „крачкомер”, докато часовниците, които са направени за определен вид спорт имат определени функции: Примерно за планинарите или алпинистите има специални модели, които разполагат с алтиметър, който измерва надморската височина, компас, барометър и др. За любителите на водните спортове(ветроходство, рафтинг, гмуркане и т.н.) се предлагат специални модели часовници с куп специфични екстри: яхт таймер, който измерва етапи на регати, дълбокомер, с помощта, на който може да определите на каква дълбочина сте се гмурнали, термометър, който определя температурата на въздуха или водата и др.

В момента много популярни са led часовниците, които се носят от малки и големи. Първият LED часовник е създаден през 1970 година от Hamilton Watch company. Той е бил изработен от 18 каратово злато и е бил продаден за умопомрачителните за времето си 2100 долара. Няколко години по-късно започва масовото произвеждане на LED часовници от компанията Texas Instruments. Те добиват огромна популярност и производителите започват да се надпреварват кой ще направи по-атрактивен часовник. В периода между 1980-1990 година на пазара се появяват LED часовници с различни функции, които се усъвършенстват и до днес, като: аларма, хронометър, бележник, калкулатор и др. Днешните LED часовници имат много предимства сравнение с предшествениците си: те имат по-дълъг живот на батерията, опростени и лесни за използване функции, лесно се поддържат и не на последно място, превъзхождат многократно предшествениците си по външен вид. Докато преди години беше много трудно да се сдобиеш с такъв модел часовник, защото се продаваха в определени магазини в ограничени бройки, днес да се сдобиеш със стилен и марков LED часовник е изключително лесно: отиваш в някой специализиран магазин за часовници и си го купуваш или си го поръчваш от някой онлайн магазин.

Освен споменатите в статията спортни и led часовници, съществуват и други видове мъжки и дамски часовници, които се използват най-вече като аксесоар, който елегантно допълва външния вид на притежателя му. Обикновено те са много скъпи и нямат кой знае какви функции, но за сметка на това са направени от изключително скъпи материали: злато, диаманти, платина и т.н. Освен тях, сред по-младите хора се наблюдава все по-честото използване на силиконови часовници като допълнителен аксесоар към външния вид.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!