≡ Menu

Вятърът ли надува цената на тока? Няма да платим, няма да платим!

* Шоковото поскъпване не е само заради вятърните перки. Заради властта, “духането” и олигархията българинът живее като в комедия на Дарио Фо

България посрещна Джулай морнинг шокирана. Набъбналата цена на тока с цели 13% стресна ужасно електората и ще се окаже фатална за електроразпределителните дружества, за шефа на енергорегулатора и за Бойко, който се заигра с вятъра. Поредната ценова тесла така стесни потребителската кошничка на българите, че въпреки пословичното си робско търпение, нашенеците зациклиха като изтъркана грамофонна плоча и почнаха да повтарят “Няма да платим, няма да платим”. Досущ като героите от комедията “Няма да платим” на Дарио Фо те забравиха, че всичко на този свят все някога се плаща. Законите за възмездието и кармата действат безмилостно и ако не днес или утре, то в бъдещето, когато застанат пред Страшния съд, и хората, и техните потисници от управляващия елит, ще трябва да обяснят защо дългът им е останал “непогасен”.

Да живееш в страна като България е жестока карма

Какво е останало днес от гордия и духовно-извисен народ, принуден да търси спасение далеч от пределите на страната, която е сред най-древните в Европа!? Останали са еничарите, които така безмилостно грабят и заробват с непосилни задължения раята, както и по турско не са го правили. Башибозуците днес тънат в разкош, а достойните българи се чудят как да си платят сметките, таксите, данъците. Солидна част от парите естествено потъват в хазната, за да си ги вземе после елитът във вид на бонуси за “добре свършена работа”. Днес обаче потъпканият народ е на път да се оттърси от робската си психика.

Вятърът, който налудничаво надува цената на тока, играе и ролята на катализатор за промяната

“Духането” отприщи във Фейсбук центробежни сили, които могат да катурнат властта, ако не бъдат спряни с незабавни реформи и оставки. В първия ден на юли патриотите, обединени в социалната мрежа, символично изгасиха България. Домовете на стотици хиляди българи останаха на тъмно за 30 минути заради национален протест. Организаторите от групата “Национален протест срещу безобразията в България” са готови на още по-крайни мерки. Тази седмица стартира акцията им “Запечатваме”. Веднага след ценовата брадва, министър Дянков обяви в Бургас, че правителството ще компенсира социално слабите. Той призна, че премиерът се е разпоредил хазната да “погаси” “пожара” с 11 милиона лева, които да спасят около 307 хиляди домакинства. Дали някой вече не си задава въпроса:

Кои ще бъдат компенсирани? Навярно тези, които и без това не си плащат тока!

Докато зяпаше разкопките край квартал “Сарафово”, ковчежникът побърза да успокои българите, че не само на тях им е зле. Цените на тока в цяла Европа се вдигали. Това била тенденция. До 2020 година възобновяемите източници трябвало да станат над 16%. Добре, но как едни перки, гълтащи само вятър, за да генерират електроенергия, дават ток, който е многократно по-скъп от добиваният в АЕЦ Козлодуй и дори от американските ТЕЦ-ове в България!?

“Законът за зелената енергия е лобистки и много сладък, от който големи фирми и държави имат интерес”, призна премиерът в първия ден на юли. Топлоцентралите бълват солидно количество пушек и прах заради скъпите въглища, а ветрогенераторите, според природозащитниците, крият риск само за прелитащите птици. Нормално ли е обаче токът да поскъпва с 13 на сто, заради тях? Eдва ли!

“Законът за зелената енергия е лобистки и много сладък, от който големи фирми и държави имат интерес”, призна премиерът в първия ден на юли.

„Това е един безумен закон. При нас, само някой да каже: „Тук би могло да има нещо нередно”, аз връщам закона и го гледаме, докато няма пълен консенсус”, каза Борисов, цитиран от в. “Труд”. Безспорно има нещо нередно и това премиерът много добре го знае.

Знаят го и всички българи, които си плащат скъпия ток, но дали премиерът и управляващото мнозинство ще си върнат закона!? Вероятно да, но ако бъде принуден, както се случи с промените за горите, гласувани заради интересите на олигархията.

Инвестираме ли в бъдещето!?

И без да имаш дарбата да виждаш бъдещето, обаче, можеш да отгатнеш в какво всъщност инвестират управляващите. Те мислят за бъдещето, да, но за своето. Има един малко вулгарен виц за старшина и мургав войник, който му се подмазва, но заради гадната реалност си заслужава да си го спомним. На развален български циганинът казва: “Аз, старши, гле’ам на теб да ти е добре, пък на мен… е’ал съм ти майката”. На чист български управляващите ни казват, че цените скачат, защото инвестират в бъдещето ни. Е, как да не ги благословим по нашенски тогава!?

По-голямата част от българите се опитват да живеят с 148 евро. Майките излизат на протести след седмица с надеждата поне да се изравни майчинството им с минималната заплата. Междувременно агенция “БЛИЦ” съобщи, че Ангел Семерджиев ще взема двойно по-голяма заплата. 4318,92 лв вече получава шефа на регулатора. Бедна държава, богати шефове!

За последните 22 години ел. енергията е поскъпнала с около… 1 400%. Няма съмнение, че в името на просперитета (своя естествено), държавниците ще вдигат процентите … Безумно е да се надяваме, че те ще се смилят над бедния народ, чиято минимална заплата се равнява на 148 евро. Как да не подкрепим патриотите, които се обединиха във Фейсбук срещу ценовия геноцид!? Токът е прекалено скъп – Няма да платим, няма да платим!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!