≡ Menu

Грешки които правим при изборът си на парфюм

Знаете ли кои са основните грешки които всеки прави когато е на пазар за парфюми?

Мислите ли че вие не правите грешки?

Сигурни ли сте?

Първо нека се представя,аз се казвам Микаела и се занимавам с парфюми и аромати още от ранна възраст, няма да казвам преди колко години за пръв път усетих за пръв път уханието което ме привлече в този невероятен и приятно ароматен свят, но ще кажа, че не беше чак толкова отдавна.

През тези години имах възможността и най-важното нещо (желанието) да опитвам различните ухания до които се доближавах и в общи линии имам доста добра база за сравнение и опит ако щете. Но стига толкова за мен нека да поговорим за грешките които всеки прави особено начинаещите парфюмеристи или пък стандартният потребител който просто иска да мирише хубаво и да си избира от стотиците дори хиляди различни ухания които му предлагат в парфюмериите.

На първо и може би най-важно място ще задам въпроса:

Колко парфюма тествате на едно излизане до близката парфюмерия?

Ако отговорът е повече от 3 значи вие правите основната грешка която правят повечето. Ако отговорът е повече от 1 и по малко от 3 то значи вие почти няма от какво да се притеснявате, а ако тествате само едно ухание то значи вие усещате правилно точно това ухание.

Защо се случва това?

Причината се крие в мозъкът ни и в това как възприемаме околната среда. Колкото и добри да са сензорите ни няма как да прескочим обработката на информацията в мозъка ни. Парфюмите са много сложни композиции от различни аромати, но като цяло се получава една крайна миризма която ние възприемаме и запомняме, но не се залъгвайте, не можете да запомните миризмата от един път! Това се случва с времето и уникалната ви способност да усещате и запомняте.

Когато тестваме повече от един аромат в кратък период от време мозъкът ни меко казано се бърка, а в действителност той наслагва информацията от уханието което все още не се е отмирисало с новопостъпващата информация за аромата който сме нанесли току що и познайте, в главата ни ще се роди трети нов имагинерен аромат, който малко или много ще попречи на правилната преценка дали конкретният парфюм отговаря на критериите ни за хубав и подходящ.

Нещо което ми прави лошо впечатление в някои парфюмерии е това че още с влизането си ме посреща силен приятен аромат. Усетите ли нещо подобно забравете за коректен тест дори и на един парфюм! В случая можете да помолите някоя от любезните консултантки в магазина за тестово листче или памучен плат напоен с избраният от вас аромат, който да можете да си изпробвате на спокойствие.

Друга важна част при изборът на парфюм е точното определяне на уханието което търсим по параметри като:

  • Време от денонощието в което ще го ползваме
  • Сезон от годината в който ще се носи
  • Климата в който живеем
  • Личните предпочитания са фактор върху който не мога да разсъждавам, там вече сами трябва да се учим

Когато си избирате парфюм задължително трябва да сте наясно с видовете парфюми, само ще ги спомена на бързо във възходящ ред подредени по интензивност и трайност (концентрация на парфюмни композити)

  • Eau de Cologne
  • Eau de Toilette
  • Eau de Parfum
  • Perfume Extract

Първите 2 типа са подходящи за по топло време защото не са толкова интензивни и трайни. 3-тият вид EDP също може да бъде подходящ но трябва много да се внимава защо е доста по концентриран. Третият и четвъртият вид парфюми са по подходящи за студено време. Друг важен момент е познаването на основните нотки. Сладките нотки като захар, карамел са подходящи за по студено време, докато парфюмите с цитрусови и цветни нотки са подходящи за умерено до топло време.

Ако вие се съобразявате с тези 2 правила:

  1. Винаги пробвайте само по един парфюм!
  2. Винаги планирайте за кога ви трябва парфюма който сте тръгнали да търсите

Вие ще сте доволни от уханията които избирате за себе си и най-важното няма да ви боли глава!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!