≡ Menu

Гугълни го – новият глагол

Всички вече са чували за Google търсачката, която стана популярна през 1990. Интересно явление е  че тя започва да става една от най-полезните и много използвани думи в Американското общество.

За Англо – говорещите вече не е странно да чуят или използват  изразите ‘Отивам да гугля’ и ‘Ние гуглим’. Разбира се, значението на думата започва и да се разширява, например ‘ Ние сме гуглъри’.

За хора които гуглят много например се появява думата ‘Гугъл-маниаци’, предполага се че ще има и много други вариации в последствие.

Самата дума произлиза от математическият термин Гугол, които означава число със 100 нули (терминът е измислен през 1938 година от 9 годишният Милтан Сирота, племенник на американският математик Едуард Кеснер). Това само по себе си е огромно число, така както и търсачката гугъл придоби огромни размери. В момента при търсене на една дума вие можете да получите 1 милион, 10 милиона или дори 100 милиона резултата.

Успехът си има цена, особено когато става въпрос за дума която навлиза в езика, а ти си мислиш че я притежаваш.  Например от Google са притеснени и изискват от хората ползващи гугъл като глагол да го изписват с главно Г. Това разбира се е проблем. Независимо колко е голяма една фирма, тя не може да контролира развитието на езика.

Google съвсем не са прецедент в това явление. Преди време фирмата Xerox имаше притеснения за това как се използва думата ксерокс. Например често можеше да се чуе  израза ’Аз отивам до ксерокса’ или ‘Аз използвам ксерокса’ като обикновено става въпрос за какъвто и да е модел копирна машина.

Друг пример в английският език е думата Хувър, която сега можете да чуете да се използва за всякакъв вид прахосмукачки.

Както вече беше споменато по-горе, никоя фирма, независимо колко голяма е тя, не може да спре развитието на езика.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!