≡ Menu

Десерти, които не развалят фигурата

Прието е да се смята, че десертите са пренаситени с калории и захар, съответно, те не влияят благоприятно върху здравето и развалят фигурата. За мен това отдавна е престанало да бъде истина. Хората и до днес се учудват, когато им кажеш, че съществуват десерти, които не развалят фигурата. И това, действително е така. Те не съдържат захар и вредни съставки. Напротив, винаги са полезни и способстват за обмяната на веществата. Ще ви споделя своите любими десерти, които не просто не развалят фигурата, но са и част от здравословното хранене. Освен това са толкова лесни за приготвяне, че след тях вече няма да ви се иска да стоите половин ден в печене на пайове.

Пудинг от семена чиа

Семената от чия помагат за изхвърляне на излишното тегло и подмладяват организма. Притежават пет пъти повече калций, отколкото в млякото; два пъти повече калий от бананите и два пъти повече белтък от зърнените храни. Това действително са много полезни семена, които е добре да добавите към дневното си меню, например в пресни сокове, а пудингът от чиа – това не е просто полезно, а и невероятно вкусно.

За да приготвите такъв пудинг е нужно да изсипете в буркан половин чаша семена от чиа, залейте ги с 2 чаши бадемово мляко и добавете кленов сироп на вкус (около 5 супени лъжици). Затворете буркана и поставете за една нощ в хладилника. На следващата сутрин ви очаква много приятна изненада.

Сладолед от замразени ягоди и банани

Известно е, че пресните плодове при замразяване не губят своята полза. Предлагам ви един вариант на много полезен сладолед.

Нарежете банана и го поставете във фризера. Сложете в блендер малко замразени ягоди и парченца замразен банан, добавете малко вода (водата може да замените с орехово или обикновено мляко) и разбийте добре. Сладоледът ви е готов. С приготвянето на такъв сладолед може всеки път да експериментирате с плодовете или с микс от различни плодове. Вариантите са много, остава само да намерите този, който най-много ще ви допадне.

Шоколадови бонбони от сушени плодове и ядки

Ядки и сушени плодове – това не е само важна част от зимното меню, но и основа за много полезни десерти, най-лесният, от които е – бонбоните.

Вземете каквито и да са сухи плодове и ядки, пуснете ги през мелачка, добавете пресен портокалов сок, какао, подправки (канела, кардамон, индийско орехче). От получената маса направете кръгли бонбони и ги оваляйте в какао. Резултатът ще ви изненада приятно.

Запечени ябълки с орехи и мед

Изрежете сърцевината на ябълките, добавете натрошени орехи и мед (по желание може да добавите още кедрови ядки и сушени смокини). Запечете в загрята фурна около 15 минути на 180 градуса. Просто, бързо и много вкусно!

Не се лишавайте от десерти, които не развалят фигурата! Приятен апетит!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!