≡ Menu

Диета за отслабване на Пиер Дюкан

Диетата за отслабване на френския диетолог д-р Пиер Дюкан е високо протеинна диета, която е разработена и публикувана преди десетина години в книгата “Как да отслабнем завинаги”. Наречената на своя създател диета на Дюкан скоростно набира последователи по цял свят, като множество жени от всички страни пробягват до нейното спазване. Сред тях са и редица известни певици, актриси и манекени, които избират именно тази диета на Дюкан в борбата с излишните килограми. Хранителния режим за отслабване на д-р Пиер Дюкан, се основана на консумацията на храни и напитки, които са много богати на протеини, а същевременно се свежда до минимум консумацията на въглехидрати, като в това число се включват и множество полезни продукти, като различни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и кореноплодни продукти и други.

Предпочитаните източници на протеини са подбрани по такъв начин, че да са бедни откъм мазнини, като например рибата, пиле и обезмаслените млечни храни и продукти. Диетата на Дюкан е в четири основни фази, като във всяка една от тях се приемат различни видове храни, като общото между тях е, че всички са богати на протеини, затова и тази диета е високо протеинова. Първата фаза от диетата на Дюкан трае между 1 и 10 дни, в зависимост от това, колко килограма желаете да свалите. Този първи етап от този диетичен режим за отслабване се нарича “Ударен режим”. По време на този етап се консумират само храни, които са изключително богати на протеини и с ниско или почти никакво съдържание на мазнини или въглехидрати. Напитките, които може да консумирате в тази първа фаза от дюкановата диета за отслабване не трябва да съдържат калории, като препоръчваните за консумация напитки са вода, чай или кафе (без захар), най-различни диетични безалкохолни напитки и други. В този първи етап от диетата на Дюкан, може да имате и различни проблеми свързани с лош дъх или изсъхване на устната кухина, като до голяма степен може да избегнете тези проблеми, ако повишите значително консумацията на вода.

Втория етап от тази диета на Дюкан е така наречения смесен режим. В него се редуват дни, в които консумирате само протеини, с дни, в които може да добавите и различни зеленчуци към приеманите протеини. Трябва да се отбележи, че приеманите зеленчуци в тази втора фаза не трябва да имат в своето съдържание нишесте. Най-добре е да се придържате към следните зеленчуци – тиквички, маруля, краставици, домати, целина, зелен фасул, праз, аспержи, спанак. Добре е да ги приемате сурови или под формата на супи. Тази втора фаза от дюканската диета се спазва дотогава, докато не постигнете желаните от вас килограми.

Третата фаза от диетата на доктор Пиер Дюкан е запазване на вече постигнатите резултати. В този етап от диетата продължавате да консумирате храни богати на протеини, както и различни зеленчуци, но вече може и да добавите към дневното си меню и по една порция плодове всеки ден. Четвъртата фаза от диетата на Дюкан продължава през целия ви съзнателен живот, като става неразделна част от вашия нов диетичен хранителен план. Можете да се храните с каквото си пожелаете, но трябва в един избран от вас ден от седмицата, да се храните само и единствено с високо протеинови храни. Имайте предвид, че тази диета на Дюкан е оспорвана от редица специалисти, тъй като много хора започват да се оплакват от различни проблеми след нейното спазване. Така че, ако сте решили да се подложите на нея, задължително се консултирайте със съответните специалисти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!