≡ Menu

Диети и хранене

Щом разберат, че са качили няколко килограма отгоре или че са добавили няколко нежелани сантиметра към обиколката на някои части от тялото им, у повечето жени моментално се събужда така нареченият “диетичен рефлекс”. Без да се посъветват със специалист, те започват да спазват любимата си диета, която в повечето случаи се свежда до гладуване. Защо е необходимо обаче да се лишавате изцяло от храна, когато имате възможност да постигнете не по-лоши резултати просто като си създадете трайни диетични навици – намалите умерено количеството храна което изяждате.

Обикновено тлъстините се натрупват по нашето тяло много бавно. Обикновено минават няколко седмици, а дори и месеци, преди да осетите това постепенно натрупване. Не трябва да мислите обаче, че ще се отвъртете от тях перманентно и ще се предпазите от натрупването им отново. За да случи това трябва наистина да си изградите хранителен режим, съчетан с физически упражнения. След една бърза диета сигурно ще се върнете към бившите си навици и само след няколко седмици ще видите, че мазнините са наново по местата си. Само едно просто намаляване на храната, съчетано с определени физически упражнения бързо може да ви освободи от редица килограми излишни тлъстини и да не допуснете те да се натрупат отново. А ето и няколко трика. Ако ядете хляб например, при всяко следващо хранене яжте една филийка по-малко. Намалете захарта или пийте изобщо без захар кафето и чая. Калориите, от които ще се освободите по този приом, за няколко месеца ще достигнат до няколко хиляди и тогава по всяка вероятност вече ще изглеждате и ще се чувствате, както бихте желали. Докато преследвате тази цел ще затвърдите новите си навици и едва ли някога ще се върнете към вредните стари.

Плюс това е много погрешно да се мисли, че за да ядем здравословно и да спазваме определен режим трябва да разполагаме с много пари – за да можем да си позволяваме да купуваме качествени и луксозни здравословни храни. За да ядем здравословно не се налага да изхарчим куп пари, а важното е да е натурална и прясна. Дори в продукти като ечемик, царевица, подправки, плодове и зеленчуци, витамините които те съдържат са много ценни за организма. Когато готвите ядене у дома, ако сте направили малко по-голямо количество от колкото трябва, можете да замразите останалото ви да съхраните витамините. Когато решите да я консумирате, ще бъдете убедени, че когато претоплите храната, тя не само ще е запазила питателните си вкусови качества, но е и здравословна. Редовно пазарувайте и хапвайте плодовете и зеленчуците на дадения сезон – колкото можете да изядете, не ги пренебрегвайте, те ще ви заредят с нужните минерали и соли.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!