≡ Menu

Ел таблата измерват тока и защитават инсталациите

Ел табла по предназначение разпределят, управляват, измерват електрическия ток и защитават ел. инсталации и захранваните от тях електрически устройства. Ел табла се употребяват за най-различни неща, затова се делят на разпределителни, командни и ел табла за измервателни уреди. Според това къде са поставени и как са изпълнени ел таблата биват:

  • обикновени, които се слагат на стена; фалтови, чийто монтаж е в ниша или на стена;
  • шкафови, за монтиране в стояща кутия или ниша;
  • капсоловани, за монтиране на стена или някаква конструкция и защитени от слънце, вода и други.

Някои видове са комбинирани. Ел таблата се определят и според начините на присъединяване на проводника и обслужването – с предно присъединяване на кабелите и предно обслужване; със задно свързване на кабелите и обслужване. Според условията, в които ще действат, те са: ел табла за нормални атмосферни условия, направени за работа при температура наоколо от -20 до +35С и влага на въздуха, не над 60%. Не се позволява действие на ел табла в обкръжение с високи нива на влага и прах, както и в стаи с пари и газове, дето действат корозиращо на ламарината на таблото и изолациите. Има ел табла за работа с повишена влага и прах; ел табла за взривоопасни помещения.

Обикновените ел табла са с опростена конструкция и служат за разпределяне на електрическата енергия и защита на консуматорите от претоварване и изгаряне. Има стандарт при изработването на ел табла – означават се с буквата T и се правят от нисковъглеродна стоманена ламарина или пластмаса. Ламаринените табла се изработват с капак и носеща метална шина. Капакът е с отвори за достигане на предпазителите (бушони). Има табелки с обозначение на токовите кръгове. Върху носещата метална шина са монтирани предпазителите и нулевите клеми.

Ел табла от пластмаса представляват пластмасови кутии с капак, върху който подобно на ламаринените има отвори за предпазителите. Кутията е с отвори за входящи и изходящи линии. Вътре са монтирани предпазителите и нулевите клеми. Двата вида кутии са предназначени за монтиране на стена или в ниши. Разположението на предпазителите и клемите е различно за всеки обект, но и там има стандартизация – ТП (табло апартаментно с предпазители за 4,5 и 7 токови кръга и ТА (табло апартаментно с 3-8 токови кръга с еднополюсни предпазители. Еднополюсните предпазители имат работен диапазон от 6-63 А с висока разривна способност. Има международен и европейски стандарт за изработката им.

Съвременните ел табла за открит монтаж са предимно пластмасови, направени от самозагасящ се материал, устойчиви на удари.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!