≡ Menu

За добрата форма на автомобила сменяйте редовно филтрите

Нека колата “диша” свободно!

Филтрите са основен консуматив на всяка кола. Всеки замърсяващ елемент, дошъл от външната за автомобила среда, се обира от филтрите и не затруднява работата на двигателя. За да са ефективни обаче, филтрите трябва да се сменят достатъчно често.

Замърсеният филтър не може да изпълнява функциите си ефективно. Ако например не се смени горивен филтър, той не може да пречисти горивото, а това води до влошаване процеса на горене, изразено в намалена ефективност, и като крайно негативно последствие до увеличаване разхода на гориво и натрупване на разнообразни дефекти в горивната система. Това важи с особена сила, когато автомобила се кара с некачествени горива. Затова навременната смяна на горивния филтър е изключително важна мярка, която се е превърнала в рутинна операция при поддръжката на всеки автомобил.

Същото важи и за въздушния филтър, масления филтър, хидравличния филтър, поленовия филтър. Всички те играят ролята на нещо като щит за устройството на автомобила.

За да запази маслото своята смазваща функция, то трябва да е с определена степен на чистота. Всяка външна частица, попаднала в маслото, влошава смазващите му свойства, което се отразява зле на движещите се елементи в устройството на автомобила.Маслото трябва да намалява триенето, да забавя процеса на износване на двигателя, да уплътнява буталата в цилиндрите, да отстранява нечисти отлагания. Ако то е замърсено, всички тези функции намаляват ефективността си, а оттам се увеличават рисковете от повреди. Това, което осигурява чистотата на маслото и запазване на смазващата му функция е масленият филтър. Масленият филтър пречиства минаващото през него масло, като улавя всяка вредна частица влизаща или излизаща от двигателя. Натрупването на такива частици има силно корозионно действие, затова маслените филтри трябва да се сменят редовно – винаги със смяната на маслото

Пречистващата функция на филтрите стига и до пречистване на въздуха, циркулиращ в автомобила. Често въздушният филтър е окачествяван като белия дроб на автомобила, в което сравнение има много резон. Замърсеният въздух сериозно затруднява работата на двигателя – може да се каже, че двигателят не може да “диша” нормално при висока замърсеност. Замърсеният въздух поразява директно процеса на горене и носи в себе си много абразивни частици. Именно тях улава въздушния филтър и така ограничава корозионното им влияние. Но благотворното действие на въздушни филтър не е безкрайно и безусловно. Той трябва да бъде сменян и то толкова по-често колкото по-замърсена е средата, в която се кара автомобила.

От значение е и смяната на поленовите филтри. Поленовите филтри са филтрите на климатичната система. Освен климатика, поленовите филтри предпазват нас. Те не позволяват на нечистотиите във въздуха от външната среда да проникнат в купето, като ги обират на входа. Всички прашинки, бактерии и твърди частици се задържат от поленовия филтър. Сигнал, че ефективността на този процес е силно намаляла и че е време за покупка на нови поленови филтри е разнасянето на неприятна миризма в купето.

Нека кажем няколко думи за пречистващата роля на хидравличните филтри. Този тип филтри, както ясно сочи наименованието им, забавят процесите на износване на хидравличната система. Хидравличните филтри обират метални частици, откъснали се от детайлите на хидравличната система в резултат на триене. Така тези филтри предотвратяват достигане на високи нива на замърсяване и възникване на сериозни дефекти в хидравликата, като следствие от тях.

Като сменяме различните видове филтри, ние осигуряваме чиста среда за работа на устройството на автомобила си и удължаваме времето, през което той ще ни служи. Това ни носи много полза, която изпъква, особено ако се замислим за проблемите и разходите, причинени от липса на такава грижа – чести ремонти, повишен разход на гориво, рискове автомобилът да ни изостави на пътя, замърсен въздух в купето. Затова е по-добре да сменяме филтрите навреме – лесно е и не е толкова скъпо. Трябва просто да знаем някои основни параметри на нашия автомобил, които да кажем на продавачите в магазините за авточасти и консумативи – марка, година, модел на автомобила, кубатура, конски сили и необходимият ни филтър. Не е никак сложно, но е важно! Нека сменяме филтрите навреме, за да се наслаждаваме по-дълго на автомобилите си.

Искрено Ваш партньор в битката за “здравето” на автомобила!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!