≡ Menu

Инверторни климатици и техните скрити функции

При изборът на климатик, всички се ръководят от марката, цената и не на последно място – функциите, които се предлагат. Както всички знаем, уредът е създаден, за да ни разхлажда и отоплява. Повечето хора си мислят, че функциите, които са закодирани в отоплителното тяло оказват решаващо значение за крайната му цена. Истината е, че няма значение дали климатиците те предлагат едни и услуги. Цената се определя от енергийната ефективност на уреда и неговия клас.

Задължителни функции на климатиците

Охлаждането и затоплянето са двете функции, които са задължителни за всички инверторни климатици. Често пренебрегвана от потребителите функция е вентилацията. Когато уредът премине в режим на вентилация, компресорът не се включва. Единственото, което работи е вентилаторът на вътрешното тяло. Целта на тази функция е постигането на преобръщане на въздуха. По този начин се осигурява още по – голям комфорт чрез изравняване на температурата в цялото помещение. Марката и моделът на уреда не оказват влияние върху следващата функция – поддържане на предварително зададена температура. До изсушаване на въздуха се стига, когато климатикът се настрой за охлаждане на помещението. Йонизацията остава скрита за голям брой потребители. Чрез нея се постига пречистване на въздуха от прахови частици. Всеки климатик е снабден с филтри. Те предотвратяват навлизането и изпускането на различни миризми от уреда. Но собствениците на отоплителните уреди не бива да забравят да сменят филтрите поне веднъж на 6 месеца или 2 години. За да се осигури още по – голям комфорт, всички инверторните климатици притежават функция за насочване на въздушната струя в различна посока. По този начин се предотвратява дискомфортът от силната струя въздух в нечие лице или коса. Swing функцията представлява допълнително удобство. Чрез нея, уредът променя автоматично посоката на въздуха при достигането на определени градуси. Климатикът изненадва потребителите с функцията си за автоматично спиране и включване. За да влезе тя в употреба е достатъчно настройването на таймера.

Нощният режим на работа на уреда спомага за добрия сън. Благодарение на тази функция, отоплителното тяло поддържа ниска скорост на работещия вентилатор. Градусите се настройват автоматично. След определен период от време те се покачват или понижават. Обикновено, повечето климатици могат да бъдат настройвани след изключването им вентилаторът да продължава да се върти за около 20 минути. Това не е случайно. Този процес представлява още една функция. Това въртене на вентилатора е препоръчително, когато машината работи в режим на охлаждане. Когато охлажда, климатикът изсушава въздуха. Влагата, която се извлича полепя по радиатора на машината. Ако тя не се подсуши се създава среда за развитие на бактерии и мухъл. Често пъти наслоената влага се оказва причината за неприятната миризма, която излиза с въздушната струя. За да сте сигурни, че използвате максимално вашия уред се запознайте обстойно с неговото упътване. При нас ще откриете интересни предложения за настъпващия зимен сезон.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!