≡ Menu

История на шала

Известен още като „шумозаглушител”, шала представлява парче плат. Носи се около врата, увит около главата или кръста придаващ топлина на тялото, а и не само топлина. Шала се носи като част от модата или по религиозни причини в различни нюанси.

В древния Рим шаловете са се използвали, не за да придават топлина, а за да поддържат тялото чисто, кърпа използвана за изтриване на потта от шията и лицето в горещо време. Първоначално носени от мъже, шаловете са били увивани около врата и кръста. Скоро жените започнали да ги използват от материи като коприна и кашмир, тогава шала навлиза като мода сред жените.

Историците смятат, че по време на царуването на китайския император Ченг, шаловете, изработени от плат са били използвани за определяне ранга на служителите или ранга на китайските войни.

В по-късен период от време, около 17 – ти век шаловете са носени от войници от всички рангове в Хърватска, определяйки ранговете на войниците. В по късен етап наричани „шалчета” при мъжете, шаловете са предшественик на вратовръзката и папионката сред мъжете.

В началото на 19 век шалът се е превърнал в истински моден аксесоар, както за дамите, така и за господата. До средата на 20 – ти век шаловете са се превърнали в едно от най-съществените и разнообразни допълнения към облеклата при мъжете и жените.

През последните години, шаловете имат възраждане.

Има различни видове шалове, които за учудване на всички са от най-различни материали, както традиционни, така и от нетрадиционни.

При по-студен климат е актуален традиционният дебел плетен шал, често от вълна, съпроводен с топла шапка и шуба.

При по-сух и умерен климат, или в среда с вредни вещества във въздуха, са актуални тънките забрадки. Целта на тези забрадки е да обгърнат главата, поддържайки косата чиста. С течение на времето, забрадката стана обичай и се превърна в модерен елемент в много култури, особено сред жените.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!