≡ Menu

Йога – здрав дух, здраво тяло

Хата йога винаги изисква да бъде физическото упражнение със здравословното състояние съобразявано на упражняващия се. Онзи, който внимателно следи на своя организъм при упражненията и най-незначителната реакция, кои от тях са най-полезни за него – скоро ще усети и кои да му навредят могат. Оня, който от заболяване на бъбреците страда, на сърцето и черния дроб, белите дробове, не бива упражнения да изпълнява без консултация с лекар и инструкции от подготвени в областта хора.

Йога има 5 опорни точки:

– Правилни упражнения – тялото да се движи е предназначено и да се упражнява. Ако нашият начин на живот достатъчно движение на мускулите и ставите не осигурява, с времето болести се появяват и дискомфорт. Подходящите упражнения за този, който ги изпълнява, трябва да са приятни и полезни за тялото в същото време, ума и духа.

– Правилно дишане – йога учи как максимално дробовете си да използваме и дишането да контролираме. Правилното дишане да е бавно, дълбоко и ритмично. Това жизнеността подобрява и ума прочиства.

– Правилна релаксация – постига се вътрешен мир и подмладява нервната система чрез пълно отпускане на мускулите.

– Правилна диета – храната повлиява ума ни. Йога вегетарианска храна препоръчва.

– Позитивно мислене и медитация – те са най-важната част. Ние сме онова, което си мислим. Трябва творчески и позитивно да се стараем да мислим, което да постигнем отлично здраве ще ни помогне и спокоен ум.

Ползи от китайска йога ци гун:

  • Увеличава жизнеността и работоспособността на дробовете.
  • Регулира съня и качеството му подобрява.
  • Стимулира храносмилателната система.
  • Балансира кръвообращението и артериалното налягане регулира.
  • Успокоява при стрес.
  • Предпазва от болести и имунната система укрепва.
  • Ускорява метаболизма и отделянето на хормони, улеснява контрола за подходящото тегло.
  • Прави еластично тялото.
  • Подпомага концентрацията.

Предизвиква чувство на удовлетвореност. Стимулира отделянето на ендорфин и хормоните на щастието.

Упражненията по йога за групово изпълнение са по-малко подходящи, главно поради различния ритъм на отделните индивиди, с който го изпълняват. За хора от всички възрасти домашно индивидуално упражняване е незаменима физкултурна система. В йоги-семейства, обикновено явление е в добре проветрена стая в ранна утрин многобройните членове на семейството едновременно да се упражняват.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!