≡ Menu

Какви документи трябват когато се строи жилище

Голяма част от населението се притесняват за документите при строеж на къща. Сега ще опитам да ви обясня, че те не са никакъв проблем. Всяка една сериозна фирма и компания с опит, подготвя и разпределян необходимите документи, които се изискват от нейна страна. Ако има такива които трябва вие да подготвите, фирмата на която възлагате строежа може да ви помогне. Например в повечето строителни сайтове пиши какви документи трябват преди да се стартира строежа. Реално в зависимост от това което ще правите, част от документите са различни. Вариантите са строителство могат да бъдат:

  1. Склад
  2. Хале
  3. Жилищна къща
  4. Лятна кухня
  5. Производствена сграда

Това което ви трябва при жилищните къщи е следното:

  • Нотариален акт – с него се декларира че вие сте собственика на земята, върху която ще се издига сградата. Ако земята не ваша, тогава трябва разрешение от нейния собственик за започване на с строеж
  • Виза за проектиране – до този документ се „достига” чрез по-горния. Визата се предоставя от общината след като вече имате нотариален акт и си направите копие на него. Като цяло тя показва какво точно ще се строи (дебелината и височината на стените) и всички допустими граници, стойности наличие на отклонения от определени параметри на имота ви. Във нея са включени сградите и имотите около вашия, наличие на подземни имоти и други. Тя се изготвя от общинските архитекти
  • Скица на земята: тя обединява и организира всички необходим документи, като ги формира в определен ред. Нейното изготвяне може да се проточи до няколко седмици. Тя ма опция за време на издаване и ако желаете това може да се извърши експресно
  • ВиК и Електроразпределение. Сключва се договор с тях, като им се предоставя данни и информация за бъдещата сграда. Ако имате вече проект на къщата, тези процедури протичат по-бързо.
  • Геодезично заснемане. То се извършава на самия парцел, а времето за изготвяне на документите става за няколко седмици.
  • Документи на проекта на сградата. Те се изготвят от архитекта и включва различни детайли като конструкция, чертежи на ел. ВИК инсталации и много други.

Вероятно забелязахте че изготвянето на голяма част от документите е ваша грижа. Въпреки че техния брой е голям, както вече споменах за изготвянето им ще се погрижи формата която ще ви строи къщата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!