≡ Menu

Какви са крушките на автомобила ни – ксенон или не

Всяко превозно средство, което се движи по българските пътища, задължително трябва да има действаща осветителна уредба. Тази уредба много често е подценявана от нас – шофьорите, много често не сме наясно дали е напълно изправна, нямаме резервни крушки, в случай, че се наложи по път и т.н. Всички съвременните автомобили и мотоциклети имат система за проверка на светлините – check control, CCM, която значително улеснява поддръжката на осветителната уредба и навременната ни реакция при евентуален проблем.

Ние ще си позволим да ви дадем няколко съвета, за да си осигурите по-голямо спокойствие и сигурност откъм тази система. Проверявайте редовно фаровете и стоповете си и силно ви препоръчваме да разполагате с резервни крушки за вашия автомобил. Ако вашата кола е с халогенни крушки на късите и дългите светлини, то те най-вероятно са Н1, Н3 или Н7. Тези крушки са евтини (цените им започват от 2лв./бр.), но и недостатъчно ефективни, което ще рече, че имат някои минуси, в сравнение с по-новите и оптимизирани ксенонови такива.

Халогенните крушки имат 5 пъти по-къс живот от тези с ксенонов газ, така че за да прецените реално колко по-скъпи са ксеноните от халогенните крушки, трябва да разделите цената на ксеноновите крушки на 5. Друг основен минус на халогенните крушки е, че излъчват до четири пъти по-малко светлина, отколкото техния модерен еквивалент, а по-малкото светлина води до по-голямо напрежение при шофиране, до повече притеснение и дори риск. Ако вашия автомобил не е оборудван с ксенонова система, не се отчайвате, такава система може да бъде монтирана и то срещу не много пари (между 50 и 150лв.) и без никакви преправки, побългарявания или други негативи. Винаги след монтаж на ксенонова система е препоръчително да се направи качествена нова настройка (реглаж) на фаровете, за да не заслепявате шофьорите от насрещно движещите се коли.

Ако автомобилът ви е с фабричен ксенон, то крушките ви най-вероятно са D2S или D1S. Първите са стандартната версия, която се среща при автомобили от 1994г. до около 2007-8ма година, след което ксеноновите системи лека-полека се оборудват с новата версия. D2S крушките са много надеждни и конструирани, така че да не заслепяват шофьорите от насрещно движещите се коли, да щадят баластите на системата, а и да са на сравнително добра цена, т.е. категорично си личи опита конструкцията да бъде елементарна и семпла. Основен минус на крушките D2S е, че те не могат да светнат мигновено, а минават няколко секунди между подаването им на напрежение и тяхното светване, което води до невъзможност те да бъдат монтирани на дълги светлини. Затова няма да срещнете автомобил с крушки D2S на дългите, а практиката на производителите е била колата да има ксенон на късите, но халогенни крушки на дългите.

Затова в случай, че сте с такива крушки, ще трябва да си закупите резервни и ксенонови и халогенни. Новия модел – D1S оптимизира скоростта на светване, благодарение на ксеноновия баласт прикрепен към крушката, който създава постоянно напрежение преди крушката и благодарение на това, тя може да светва за 0.125 секунди. В случай, че не знаете какви са крушките на автомобила Ви и нямате инструкциите за употреба, където обикновено ги пише, вие можете да потърсите в специализиран каталог и да откриете всички видове крушки, които се монтират в автомобила ви. Ето ви един такъв онлайн каталог където ще разберете с какви крушки е автомобила ви. Надяваме се, че ще обърнете внимание на осветителната уредба на вашето превозно средство, така че си спестите неприятни моменти по време на път.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!