≡ Menu

Какво е рубеола и по какво се различава от дребната шарка?

Какво е рубеола?

Известна още като германска брусница, рубеолата е инфекция по кожата и лимфните възли. Нормалната дребна шарка заразява дихателните пътища. Тези две разновидности се причиняват съвсем различни вируси и нямат връзка помежду си.

Колко са заразни дребната шарка и рубеолата?

И двата вида шарка се разпространяват по въздушно – капков път подобно на обикновената настинка. И двете са силно заразни. Рубеолата има инкубационен период между 2 и 3 седмици, през които не се появяват никакви симптоми, но през това време болният може да я предаде на около 90 от хората, с които се е срещал.

До колко е сериозна рубеолата?

Докато морбили може да бъде много сериозно състояние, с много допълнителни усложнения, германската брусница обикновено протича по – леко и продължава около 3 дни. Основните симптоми при рубеола са розови пъпки, обриви по лицето, които в последствие преминават и към останалите части на тялото. Други симптоми са лека треска, главоболие, подуване на лимфните възли, болки в ставите и конюнктивит. Бременните жени изложени на вируса трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, тъй като има риска за нероденото им дете.

Как се лекува рубеолата?

В медицината няма специално лечение за рубеолата и вместо върху нея, лечението се фокусира върху облекчаването на някой от нейните симптоми. Тъй като симптомите се появяват за кратко, почивката на легло и приемането на много течности и по – специално на билкови чайове ще ви помогне. Други средства за защита са ароматерапия с лавандула, лайка, липов цвят, розмарин, роза, жасмин и мента и хомеопатични лекарства, които също могат да ускорят излекуването.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!