≡ Menu

Какво е Устойчиво развитие и защо то е важно за света

Устойчивото развитие е идея, формирала се през осемдесетте години, като получава голямо одобрение през деветдесетте. Основите на устойчивото развитие (или още наречено Корпоративна Социална Отговорност) са поставени още през края на 60-те и началото на 70-те години, когато са осъзнати границите от последиците върху природата от човешката дейност.

Представлява стратегия за използване на земните ресурси, като цели да задоволи на човешките нужди и същевременно запази на естествения баланс в природата както днес, така и в бъдеще.

Устойчивостта обединява двата основни стремежа на обществото:

  • непрестанно икономическо развитие и увеличаващ се жизнен стандарт
  • опазване и подобряване на околната среда, както и стратегии за опазване на ресурсите

Корпоративната Социална Отговорност е тенденция в цял свят и намира все повече популярност и последователи Не приемането на устойчиви промени от компаниите в своето представяне води до загуба на конкурентните им предимства. Целта на КСО е за икономически растеж, задоволяващ нуждите на сегашното поколение по такъв начин, че идните поколения също да могат да задоволяват своите нужди. Или по-точно – устойчивостта търси решения и стратегии за икономически ръст, като в същото време опазва и подобрява състоянието на околната среда, както и биологичното равновесие на земята. Компаниите, които не се развиват устойчиво, загубват конкурентните си предимства. Устойчивото развитие е система от дейности и механизми, целящи да осигурят оптимален растеж на икономиката за задоволяване на социалните потребности на обществото при използване на природните ресурси в рамките на техните възможности за възпроизводство и запазването им за идните поколения.

С цел на призивът на световната конференция по опазване на околната среда да стане норма на поведение за всеки от нас, е необходима промяна в мисленето и поведението на всички групи от населението и особено на политическия, икономическия и управляващия елит. Нужно е да се промени отношението към околната среда и природните ресурси, както и всеобща мобилизация за взаимно преодоляване на екологичните трудности.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!