≡ Menu

Какво не трябва да пропускаме в Сардиния

Сардиния

Само като напишете в търсачката Сардиния или почивка в Сардиния ще ви залеят снимки на божествени плажове, закътани заливи и море в цялата богата палитра на синьото. Така направих и аз и се влюбих от пръв поглед в този средиземноморски остров. И днес, без значение колко пъти съм била на почивка там, винаги намирам нещо ново, скрито и пленяващо, каращо ме да се върна пак. Този малък на хартия италиански остров (втори по големина след Сицилия, но с автономен статут) е като един континент в миниатюра, оформен от собствения си език и свирепи традиции, собствена кухня и култура, своя собствена история и тайнственост, която е надвиснала над него като саван. Да, сардинците с право се гордеят със своя остров. Но нека Ви разкрия основните перли в короната на Сардиния

Плажовете в Сардиния

Да, плажове напълно равностойни на тези на Доминикана и Сейшелите, а толкова близки и достъпни! Ослепително бял пясък и неповторимо синя морска шир, в която потъва хоризонта. Да кажа кой е най-хубавият е напълно невъзможно! Чудото – Плажна Сардиния ще Ви очарова с над 250 плажа или около 1800 километра плажна ивица! Представете си да хвърлите котва в лазурния залив Коста Смералда, където съседи ще Ви бъдат знаменитости и супермодели, а въздухът ще е наситен от шумът на безспирни партита; или предпочитате уединение – тогава се насладете на дивните плажове на провинция Олястра, където планинските хребети рязко се гмуркат в морето, създавайки неземна картина; а защо не пътуване с яхта към грозда от гранитни острови на Ла Мадалена, или пък просто да походите боси през дюните на омагьосващия Коста Верде; да помързелувате край копринено гладката шир на Коста дел Суд. Ако пък сте любител на подводните богатства, непременно трябва да посетите неповторимата Ривиера на корала в Алгеро или да се гмурнете сред останките от кораби край столицата Каляри. Няма спор, плажовете са една от главните причини да отидете на почивка в Сардиния.

Събития в Сардиния

Но тя далеч не показва само морското си лице. Смесица от цветни годишни фестивали, които се провеждат високо в планината или в близост до морето, Сардиния, няма да разочарова и онези, които търсят традиция, култура, енергия и фантастични празници. Над 10 са по-известните фестивали, пъстри и характерни, разкриващи душата на островитяните. В тях са залегнали фолклор, религия, конни състезания, исторически възстановки и много други, и привличат туристи през цялата година!

Храната в Сардиния

И все пак сме в Италия, не можем да подминем кухнята. Естествено тя изобилства от риба и всички морски дарове, за които можете да се сетите, но във вътрешността на острова и в планинските райони ще опитате и фантастични сирена (предимно овче и козе), както и паста. Местен специалитет е живото сирене „Казу-Марзу“. Сардинците произвеждат и свое сладко вино „Канунау“, което казват ги правело столетници.

В Сардиния няма да скучаят и онези от вас, които търсят приключения. Независимо дали ще изберете крайбрежието или вътрешността, островът няма да ви разочарова. Дали ще е разходка из зелените дъбови гори, или изкачване по варовиковите скали, колоездене и уиндсърф по северния бряг или гмуркане сред коралите, със сигурност Сардиния ще надмине очакванията ви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!