≡ Menu

Как да отглеждаме здрави растения: Хранителни дефицити

Растенията се нуждаят от хранителни вещества в точно определени количества и тяхната липса или предозиране може да предизвика проблеми в тяхното развитие. Те се изразяват в спиране на растежа и цъфтежа на растенията, промяна на цвета и вида на листата, поява на петна, обезцветяване или изсъхване на листата и стъблата на растенията.
Ето най-често срещаните хранителни дефицити при растенията и кратка информация за това как тези липси се отразяват на развитието и вида на растението и как да се справим с тях.

Дефицит на азот

При липса на азот, растението започва да губи зеления си цвят и пожълтява. Листата, разположени в по-ниските части на растението, побеляват и капят. Реколтата е слаба.
На какво се дължи липсата на азот?
Главно на лошо набавяне на хранителни вещества и неправилно торене, набавяне на прекалено много субстрати със свеж материал, които са бедни на азот, тъй като микроорганизмите се свързват с него.
Нужно е да промените сместа за торене и да добавите азот в напоителния разтвор.

Дефицит на бор

При недостиг на бор, растежът на листата почти спира, крайчетата им са задебелени. Новите листа започват да пожълтяват. Борът е нужен на растенията, за да се усвои правилно калция, така че при недостиг на бор, може да се наблюдава и калциев дефицит. Той се изразява в загрубяване на стеблата и поява на кухи стебла.
Проблемът се решава чрез промиване на системата с вода с неутрално рН.

Дефицит на калций

Кафявите петна и точки по самите листа са признак на недостиг на калций в растението. Ако листата остават малки и накъдрени, това също може да се дължи на липсата на достатъчно калций. За да се реши този дефицит, отново е нужно да се обърне внимание на рН на почвата. Правилното рН на почвата може да балансира съдържанието на приетите хранителни вещества и микроелементи в растенията и да помогне за нормалното им развитие. Един от вариантите да се справите с проблема, е като смесите водата, с която поливате растението, с доза от добавка калций.
Тъй като недостигът на калций, магнезий и желязо обикновено идват едновременно, можете да добавите калциево-магнезиеви добавки към почвата на вашите растения.

Недостиг на желязо

Появява се при силен растеж или моменти на стрес и адаптиране на растението към нова среда и почва. Най-често признаците са пожълтяване на младите листа, тъй като не могат да си набавят достатъчно желязо.
Решението на проблема е да се намали нивото на рН в почвата, да се добави мононутриент в нея, да се подобри дренажа и да се използват флиарни торове.

Недостиг на мед

Симптомите при дефицит на мед са спиране на растежа на растенията, накъдрени листа, промяна на цвета, побеляване и пожълтяване.
Отново е нужно да се промие системата с вода с неутрално рН, като по този начин се отмиват солите в почвата и растението.

Дефицит на магнезий

При дефицит на магнезий се появяват кафяви петна по листата. Недостигът на магнезий може да се коригира чрез торене с фолиарни торове, които имат магнезиев сулфат и ще набавят нужните количества на растенията.

Дефицит на манган и цинк

Проявява се в бавен растеж, жълти жили на листата, поява на петна. При липса на цинк в растенията се получава усукване на новите листа и пожълтяване. Ако дефицитът е в почвата, е нужно да се коригира съдържанието на рН в нея – оптималното рН е 6,0 – 6,5 . Онлайн гроу магазин ни предлага добавка, комбинираща елементите цинк и манган в едно, с опция да се прилага директно в почвата или разтворена във водата за напояване.

Дефицит на фосфор

Проявява се в бавен растеж и сиви, морави петна по листата. Коригира се с промиване на системата като преди това се проверява рН-то в нея.

Недостиг на калий

При недостиг на калий, по крайчетата на листата се забелязват потъмнявания, приличащи на прогаряния. Промиване на системата с половината от нормалната за сезона концентрация на торове, може да подобри състоянието на растенията.

Недостиг на сяра

При недостиг на сяра, листата стават жълти, наблюдава се хлороза. След промиване на системата, трябва да се изчака, тъй като сярата се движи бавно, съответно подобрението настъпва по-бавно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!