≡ Menu

Как да постъпим при пожар?

Съществува голяма вероятност да се натъкнете на пожар поне веднъж в живота си и за да ако знаете как да реагирате адекватно в ситуацията, можете да помогнете за спасяване на животи и имущество. Нужно е да знаете и как се използва пожарогасител – това е важно умение. Тази статия обяснява процеса на използване на пожарогасител в спешни случаи.

Обадете се на телефон 112 за помощ, преди да се опитате да потушите сериозен пожар. Огънят се разраства много по-бързо, отколкото сте в състояние да се справите с него, и ако помощта е път скоро ще е при вас.

Уверете се, че няма хора и домашни любимци в района на пожара, а ако има се опитайте да им помогнете. Запомнете, че отваряни на прозорци и врати ще разпали още повече огнището поради притока на кислород.

Погрижете се за собствената си безопасност, преди да започнете да гасите пожара – ако смятате,че е налице опасност за живота или здравето Ви изчакайте пожарната. Ако няма опасност за здравето и живота Ви се огледайте за изходна точка от която бързо можете да напуснете зоната на пожара и застанете там с пожарогасителя.

Преносимите пожарогасители са незаменим помощник при потушаване на малки пожари. Т.к. количеството на пълнежа в корпуса на пожарогасителя е ограничено, ако имате под ръка само 1 пожарогасител няма да можете да се справите с голям пожар, но можете да ползвате, за да си осигурите път за бягство и след това да изчакате пожарната на безопасно разстояние.

Почти всички пожарогасители имат една безопасна игла в дръжката. Пръстенът на иглата обикновено е пластмасов или метален, понякога оцветен в червено на мястото където трябва да се издърпа. Отличителните характеристики варират в зависимост от вида на пожарогасителя имате. Трябва да се счупите пломбата и да издърпайте безопасната игла от дръжката, преди да можете да използвате пожарогасителя, чрез притискане на лоста, който освобождава агент за пожарогасене.

Различните пожарогасители са предназначение за потушава не различни видове пожари, затова е полезно да познавате и означенията на пожарогасителите. Научете и защо огънят дими?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!