≡ Menu

Как да си изберем часовник?

Тик-так,тик-так… Някои казват, че времето лекува, други – че времето е пари. Каквато и мисъл да минава през ума ви в момента, ”Времето е в нас и ние сме във времето”, а часовникът, в днешното ни забързано ежедневие, освен в необходимост се превърна и в един прекрасен и все по-предпочитан аксесоар подходящ за всяка възраст и пол. Но как да изберем подходящото за нас бижу и да заблестим с онзи блясък, който ни се полага и ни прави различни и уникални от всички останали..?

1.Според механизма на часовника

Съществуват основно три типа часовници – механични,електро-механични (кварцови) и електронни, като разликата е много проста. Механичният има три стрелки, които показват часа, минутите и секундите, а кварцовите изписват точен час с цифри върху екран (електронен циферблат). Повечето нови модели, най-често кварцовите, освен час, изписват и точна дата, температура на въздуха и всякакви нови технологични хрумвания на производителите. Въпросът кой е по-практичен и по-добър външно издържан все още е спорен, но ние вярваме, че е въпрос на личен вкус.

2.Според стила

Пазарът на часовници вече е достатъчно пренаситен и изобилстват всякакви цветове, форми и материи. Съветваме ви да изберете външния вид на часовника според собствения си стил и предпочитания. Ако сте активна личност, спортист, обичате преходите в планината или работите в непринудена обстановка, то часовник с гумена каишка е идеалният избор. Ако предпочитате нещо по-елегантно, изчистено и с класическа визия, за вас са часовниците с изискана кожена или метална каишка. Какъвто и часовник да изберете, каишката трябва идеално да пасва на ръката ви.

Повечето модели, особено металните разполагат с възможността каишката да бъде намалена или удължена, така че да се чувствате комфортно. За хората с по-големи китки се препоръчват по-широките каишки, а за хората с по-малки китки, по-тесните. Не забравяйте,че освен красив на външен вид, той трябва да бъде удобен и функционален, за да изпълнява всъщност главната си функция. Ако искате часовникът ви да комбинира всичко,изберете такъв в неутрален цвят, като черно, кафяво или металик, защото пасват на всякакви разцветки, облекла и материи. А за допълнителен блясък, особено за дамите – едно камъче повече никога не е излишно

3.Според материала

Един от важните фактори, по които трябва да изберем часовника си, е материалът. Той също има различни вариации, като преминава през алуминиева сплав, месинг, злато, платина, сребро, неръждаема стомана, пластмаса и се стигне до титан.Един от най-често използваните материали е неръждаемата стомана и месингът. Сравнително достъпни по цена са и са изключително издръжливи, ако решите да инвестирате в точно такъв. Ако се спрете на злато или платина, имайте предвид, че трябва да сте изключително внимателни, защото лесно се надраскват. Стъклото на часовниците може да бъде от кристал, сапфир, минерали и разбира се – пластмаса. Като пластмасата естествено е най-евтина, затова ви препоръчваме някои от другите варианти, ако държите да имате наистина бижу.

4.Цена и поддръжка

Всичко написано дотук естествено определя до голяма степен цената на часовника. Ако се нуждаете от часовник, който да бъде красив, полезен и устойчив, вложете повече пари и те ще ви се върнат многократно през годините, за което няма да съжалявате. Какъвто и часовник да изберете, поинтересувайте се от производителя. Имате пълната свобода да експериментирате с цветове, материали и марки, докато не намерите истинския. А когато го намерите, се грижете за него, като редовно го почиствате, полирате и се стараете да е сух. Така и двамата ще си бъдете взаимополезни. Дерзайте…

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!