≡ Menu

Как се отразява рязкото отслабване върху човешкото здраве?

Човек може да изтъкне поне 1000 причини, поради които иска да отслабне: предстояща сватба, рожден ден, предстои му някаква презентация, заминаване на море и много други. Съществуват много планове за диети, които обещават бързи резултати, но това може да се окаже с лоши последствия за вашето здраве, особено ако наистина обещанията се окажат истина.

Последици от катастрофалните диети

При прекалено рязко отслабване кожата не може да се свие толкова бързо, което е предпоставка за образуването на бръчки, стрии и увисване на кожата. Когато види това, обикновено човек веднага спира диетата и си връща старите килограми, като цялото мъчение и спазването на процедурите и плановете отиват „на вятъра“. Когато се опитвате да отслабнете много рязко, вие лишавате тялото си от гликоген и вода, като така много бързо смъквате от килограмите си. В същото време обаче, тялото е подложено на дехидратация, което може да доведе до поява на камъни в жлъчката в по-късен етап.

Когато започнете да гладувате, освен мазнините, вие ще изгубите и голяма част от мускулната си маса. Това ще доведе до рязък спад в метаболизма, а от тук се стига до поява на главоболие, безсъние, раздразнителност, диария и умора.

Реалистични цели

Няма нищо лошо в желанието ви да бъдете слаби, но трябва да си поставите реално постижими цели, като например отслабването с 2 – 3 килограма на месец. Започнете отначало по-бавно, преди да се впуснете в рязкото сваляне на килограми. Първо трябва да се откажете от нездравословни храни като бяла захар, чипсове, кроасани, животински мазнини в големи количества (тялото все пак има нужда от тях), газирани напитки и други и правете постепенни натоварвания в тренировките.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!