≡ Menu

Кашлица – видове и причини

Нормално е от време на време да кашляте. Кашлицата докато боледувате от настинка, грип или алергия също е нормална.

Кашлянето си има цел – така тялото ви изкарва нежеланите частици от белите дробове. Кашлицата помага за изчистването на излишния секрет от дихателните пътища, който може да ги затлачва, ако сте пушач, боледувате, имате проблеми със синусите, белодробна инфекция, астма или други подобни заболявания.

Кашлицата може да е причинена от нещо, което не е свързано с белите дробове – стомашни киселини, някои лекарства или дразнене в гърлото (например от прах, химикали и др.).

Не е нормално когато кашляте кръв или гъсти храчки, ако сте много отпаднали, замаяни или имате болки в стомаха. В такъв случай задължително трябва да потърсите лекар.

Видове кашлица

Кашлицата се дели на три групи, в зависимост това колко дълго продължава. Кашлица до 3 седмици се нарича остра кашлица и най-често се появява при настинка или инфекция на синусите. Ако трае от 3 до 8 седмици, тогава е подостра кашлица, а за по-дълги периоди вече става хронична.

Острата кашлица се проявява за кратко (обикновено при настинка) и отшумява бързо. Основните симптоми за остра кашлица са задъхване, посиняване или подуване на устните, следи от кръв.

Подострата кашлица може да продължи до 8 седмици и да е причинена от инфекция в белите дробове. Понякога тя отшумява без лечение, но може да се наложи такова. Потърсете лекарска помощ, ако: кашляте кръв, отслабвате без причина, кашлицата се променя, имате температура или астма. За правилна диагноза може да се наложи рентгенова снимка или спирометрия (измерване на количеството вдишан и издишан въздух).

Хроничната кашлица продължава много дълго време и сама по себе си не е заболяване, а симптом за друг проблем. Най-честите причини за хронична кашлица включват алергия, астма, тютюнопушене, определени лекарства или комбинация от няколко. В много редки случаи тази кашлица може да е причинена от по-сериозни заболявания като туберкулоза или белодробен рак.

Още за кашлица – прочетете още за суха кашлица.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!