≡ Menu

Коледа – Най-таченият Християнски Празник

Коледа е Рождество Христово – един от най-светлите празници на всички християни. На този празник честваме раждането на божият син Исус Христос. Според евангелието на Лука, Мария Магдалена ражда малкият Исус в град Витлеем, част от тогавашната провинция Юдея на Римската Империя. За православната църква Коледа отстъпва по важност на Великден, но за католиците Рождество Христово е най-таченият празник. Коледа се празнува семейно, като цялата фамилия се събира на трапезата, а домът е изпъстрен с коледна украса, в центъра на която стои окиченото с гирлянди и играчки коледно дръвче – елха.

Българите честваме Рождество Христово като продължение на Бъдни Вечер. Тогава е краят на коледните пости, като Бъдни Вечер е последната вечер на пости. На празничната трапеза се сервират само постни ястия, като традиционно те трябва да са нечетен брой. Обикновено се сервират варено жито, сърми с ориз, зрял фасул, ошаф, орехи, мед, лук и тиквеник. Задължително се приготвя питка с паричка, която се разделя между членовете на семейството и в който се падне паричката ще е късметлията през идната година. Като напитка се поднася червено вино, символизиращо кръвта на Исус Христос – божият син.

Като прехвърли полунощ на вън излизат Коледарите. Мисията на коледарите е да прогонят злите сили и същества, които излизат от леговищата си навръх Коледа. Това са караконджури, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Коледарите обикалят на групи и чрез коледни песни гонят злите сили от селата и градовете. Това трае през цялата нощ, като с изгрева на слънцето коледуването спира.

На коледа хората си честитят празника, поздравяват се, желаят си всичко най-добро за следващата година. В днешните модерни времена празнуващите си изпращат коледни пожелания ако са далеко един от друг.

Коледа се празнува в целият християнски свят. За северното полукълбо Коледа е свързана с първите снегове и мразовитата нощ, докато в южното полукълбо коледа се пада в средата в началото на летният сезон. В Австралия е традиция коледа да се празнува на плажа. Коледа е станала толкова популярен празник, че дори се празнува масово и от хора от други религии.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!