≡ Menu

Колко страшни са едни онкологични заболявания

Онкологични заболявания са вероятно най-страшното, което можем да си представим или да чуем. Те са от нещата, за които все си казваме, че не се случват на нас. А когато се случат, си казваме, че животът е несправедлив.Чисто биологично погледнато, всеки е подложен на риск от онкологични заболявания. Те са предизвикани от, грубо казано, дефекти в ДНК-то ни. Дори една малка грешчица е способна да предизвика неконтролируемото и агресивно нарастване на клетките. Те мутират, засягат околните здрави клетки и изместват и тях; така заемат все повече и повече пространство, органи, тъкани, клетки.

Няма имунизация срещу онкологични заболявания, а за жалост за някои от тях няма и лечение. Когато ни сполети нещо такова, ставаме просто една цифра. Двайсет процента шанс да оцелеем или трийсет процента шанс ракът да се разсее в близките органи…  Къде бъркаме? Когато се постави диагноза онкологично заболяване, това не означава задължително смърт. Означава тежка болест, да, означава някакви проценти, да, но не това е ключовото. Има все по-иновативни начини за диагностика, така че да могат да се откриват онкологичните заболявания в по-ранен стадий, тогава са лечими. Има все по-иновативни методи за лечение на онкологични заболявания, те са лечими. Ето това е най-важното при страшната диагноза. Разбира се, онкологичните заболявания могат да бъдат изключително коварни и да не проявят никакви симптоми, докато не достигнат някои от последните си стадии. Тогава се превръщаме пак в процент.

Проценти, които обозначават живота и смъртта. Лечението може да бъде тежко и продължително, но пък може да бъде и ефективно, стига да е достатъчно агресивно. Добре е да знаем, че в тези случаи трябва да разчитаме и на пласибо ефектът – психиката ни може да постига изключителни неща. Понеже ако ние самите се възприемем като проценти шанс, то няма как нещата да се случат различно.Има различни видове лечение, според различните онкологични заболявания. Един от най-разпространените методи е лъчетерапията. Облъчват се засегнатите клетки и органи с радиация, за да могат да се убият. Лошото е, че тази радиация, освен на онкологичните заболявания, влияе и на останалата част от тялото ни, като предизвиква странични ефекти, например косопад и гадене.

Друг метод е оперативният. Той се прилага в по-ранни стадии на онкологични заболявания, понеже тогава ракът е отделен и може да бъде премахнат. За жалост, когато метастазира в различни органи, това става по-сложно. Има и не толкова част и разпространен метод на лечение с хапчета, но той рядко помага при онкологични заболявания в напреднал стадий. Най-важният елемент от лечението като че ли се крие във вярата. Вярата в хората, които се грижат за нас, вярата в доброто, в свободния избор и разни други малки истини за живота.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!