≡ Menu

Купувачите на слънчеви инвертори се стремят към съхранение на енергия

Това разкри ново проучване, проведено от IMS Research (сега част от IHS Inc.) Повече от 400 глобални клиента на фотоволтаични (PV) инвертори отбелязват бързо нарастващата нужда за съхранение на енергия чрез фотоволтаични системи. Въпреки ранното детство на пазара за съхранение на енергия, почти една трета от анкетираните са посочили, че очакват да се използва за съхранение на енергия в над 40% от фотоволтаични системи, които те ще инсталират през 2015. Проучване, сред световни монтажници, системни интегратори и търговци на едро, също така разкри, че китайските фотоволтаични инвертори продължават да получи признание и високата цена.

На въпроса каква ще бъде основната движеща сила за приемане на съхранение на енергия, най-честият отговор от клиентите бил намаляване на цените на батериите, които спомагат за по-ниски цени на системата. Данните от изследването показват, че над 60% от анкетираните смятат, че приемливото увеличение на цените на системите за съхраняване на енергията ще бъде между 10% и 29%. Въпреки това, почти 30% от анкетираните са посочили, че те биха били готови да платят дори по-висока цена.

“Съхранението на енергия, се превръща във все по-важна функция за фотоволтаичните системи, и ако доставчиците са в състояние да доставят продукти в съответствие с очакванията на индустрията, пазара за енергийно съхранение в PV може да се увеличи значително през следващите две години,” обяснява Сам Уилкинсън, мениджър на научните изследвания в областта на енергетиката в IHS. Цената също е важен фактор за микро-инверторите. Високата цена на продуктите е най-честата причина за вземане на решение да се използват фотоволтаични инсталации. Въпреки това, проучването установява, че дялът на клиентите, използващи инвертори се е увеличил с 10 процентни пункта през 2012 г. в сравнение с 2011 г.. “В резултат на предимствата и функции, които те предлагат, микро-инверторите и оптимизираната мощност започват да стават все по-широко приети”, казва Уилкинсън. “Въпреки това, цената е един голям недостатък, а по-голямата част от анкетираните, които в момента не купуват инвертори са заявили, че ще трябва да видят намаление в цената с над 50%, за да помислят за използването им.”

Проучването също така подчерта, нарастващо приемане на китайски инвертори. В сравнение с проучването, проведено преди повече от една година, анкетираните, които смятат, че китайските инвертори са на “приемливо” ниво на качество се е увеличил от 30% до 40%. Най-значително нарастване идва от клиенти, намиращи се в Германия, където делът на използване на китайски инвертори е повече от два пъти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!