≡ Menu

Къпете ли бебето си твърде често?

Нов подход към причините за екземи е накарал някои учени да изследват как грижите за бебешката кожа от страна на родителите допринасят за развитието на болестта.

Според последни изследвания, някои от основните причини за появата на екзема се крият в това колко често се къпе бебето, с какъв шампоан и сапун, и дали кожата му се хидратира правилно след баня. Специалистите споделят, че много бебета се къпят по-често от необходимото, като оптималният брой е 2 до 3 пъти седмично. Екземата причинява сухота, дразнене и сърбеж на някои части от кожата като обикновено започва през ранното детство.

Учените все повече се убеждават, че някои фактори като къпането, замърсителите и отоплението на дома могат да увредят умението на кожата да се овлажнява. Слабата кожна бариера – най-външният слой, позволява външни дразнители да проникват през нея, което отключва противодействието на имунната система. Други проучвания са открили, че генетични вариации при някои пациенти със заболяването също могат да компрометират кожната бариера.

„Колкото повече научаваме за причините за екзема, толкова повече грижата за бебешката кожа става наложителна“, казва д-р Ерик Симсънс, професор по дерматология в Университета OHSU в Орегон.

Дълго време се е смятало, че екземата е причинена от алергична реакция към нещо, което детето е яло, или с което е имало досег. Но след десетилетия изследвания, експертите са убедени, че алергиите не са основната причина за това заболяване.

Състоянието се развива обикновено преди 18-месечна възраст, когато бебешката кожа още се развива. Може да отшумява или изчезва за няколко месеца или години, след което пак се появява, като често спира да се появява при възрастни. Американската академия на дерматолозите е изчислила, че между 10% и 20% от децата имат екзема, като за сравнение през 1960 този процент е бил 3%. Не е ясно също дали тази тенденция ще се запази и расте.

Последните проучвания, твърдят, че с правилна грижа на детската кожа, рискът от екзема намалява, ето и някои съвети:

  • През първата година от раждането, не къпете бебето си над 2-3 пъти седмично, за да избегнете изсушаване на кожата.
  • Намазвайте с кремове против суха кожа или овлажняващи кремове (напр. кремовете на Hipp), веднага след къпане. Слагането на крем, докато кожата е още влажна, не е препоръчително, защото ще запечатате водата.
  • Продукти без мирис са най-подходящи. Дори билките могат да са дразнещи за кожата.
  • Използвайте по-плътни и мазни продукти за овлажняване, за по-големи резултати.

Скорошно проучване, проведено от д-р Симсънс и екип от изследователи от Великобритания, се фокусира върху това дали предпазването на кожната бариера с овлажняващи продукти при деца може да предотврати появата на екзема. Учените разделят 124 новородени бебета с висок риск от екзема (заради наследствени проблеми) в 2 групи. В първата група родителите трябва да използват овлажняващи продукти без добавени миризми, по цялото тяло на бебето си, веднъж дневно. В другата група родителите не използват подобни продукти. При навършване на 6-месечна възраст, екзема е установена при по-малко от половината деца, използващи продукти за овлажняване, спрямо тези, които не са. В процентово изражение стойностите са 22% срещу 43%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!