≡ Menu

Късогледството пречи на комфорта

И най-малкото късогледство пречи на този, който страда от него, да се чувства комфортно. Независимо дали има половина или един диоптър, късогледият човек без очила трябва да се примири с редица компромиси, като например да не забелязва подробностите от пейзажа, да не вижда добре по тъмно, да не различава добре лицата на хората, с които се разминава.

Последното създава редица неудобства, с които са запознати всички, които страдат от късогледство, но не носят очила. По правило да се с късогледство означава, че познатите ти не могат да разчитат да им помахаш отдалече или да им се усмихнеш, просто защото не можеш да ги познаеш. Много хора обаче считат това за обидно и ако не знаят че просто си си свалил очилата за късогледство, често пъти решават, че ги пренебрегваш или пък че се държиш горделиво. И хайде – с приятелите как да е, въпреки че те са по-важните. Ами с началниците? Направо може да го вземат за демонстрация, ако не знаят, че си с късогледство.

Не е особено приятно и като се разхождате навън сред природата и хората от компанията ти казват – виж, виж, ето там – страхотно е нали?! Няма как да споделите радостта им, просто защото не сте на ти с подробностите от пейзажа.

Ниското късогледство – до около диоптър, диоптър и нещо – е изключително неудобно и при шофиране. Затова не случайно, като ти дават шофьорска книжка, ако лекарят е отбелязал дори най-ниския диоптър късогледство в документите ти, на снимката за книжка трябва да си с очила. На практика, доста хора си карат с половин или 0,75 диоптри късогледство и без очила. Това обаче означава доста често да присвиват очи, да не виждат надписите на знаците и табелите достатъчно навреме и като цяло да не се чувстват много сигурни, особено в непозната обстановка. Защото едно е да караш без очила, макар и с късогледство, по пътя до работя, който минаваш всеки ден по два пъти, друго е да го правиш в непознат град на пример.

По правило очила, дори и с малко късогледство, са необходими когато ходите на театър или кино, въпреки че ако сте на първите редове, ще се справите и без цайси.

Казват, че постоянното носене на очила при малко късогледство прави очите лениви и вероятността диоптрите да се увеличат, е по-голяма. Въпреки че, за съжаление важи и обратното – диоптрите ти за късогледство да се вдигат с годините, може би и по друга причина. Една от най-сигурните причини за увеличаващото се късогледство, е постоянното висене пред компютърните екрани.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!