≡ Menu

Летни гуми през горещите дни

Летните гуми са направени от по-мек каучук в сравнение със зимни гуми и всесезонни гуми. По-мекият каучук осигурява по-добро сцепление на гумата с пътната настилка – подобрено ускорение, спиране и стабилност на пътя. Летните гуми са препоръчителни за горещите месеци, но се износват сравнително бързо – около 15 000 км.

Всесезонните гуми също осигуряват добро сцепление на гумите с пътя, но не колкото летните гуми. Животът на всесезонните гуми е около 80 000 км. Добре е да знаете, че по-голямата част от новите автомобили фабрично са оборудвани с всесезонни гуми. Изключение правят някои високо проходими автомобили.

Летните гуми са за шофьори искащи максимална стабилност на автомобила на сухи и мокри пътища в топло време. Паднат ли температурите под 5 градуса Целзий е време да смените вашите летни гуми с всесезонни или зимни – разбира се, препоръчителни са зимните гуми. Всички марки летни гуми не са подходящи за шофиране по заснежени и заледени пътища, както и при минусови температури дори и перфектно изчистен асвалт!

Важно е да знаете: независимо какъв тип гуми ползвате – летни, зимни или всесезонни гуми те могат да бъдат опасни. Изследвания и тестове показват, че с годините каучукът на гумата постепенно изсъхва и гумите стават опасни. На външен вид може да не забележите нещо обезпокоително в гумата, но дори и да не са ползвани, годините правят гумите опасни и не трябва в никакъв случай да се използват.

На пръв поглед старите гуми имат сходни технически характеристики с новите такива, но съществува опасност при висока скорост от отлепяне на протектора, което от своя страна прави превозното средство неуправляемо. Не забравяйте да смените гумите и на ремаркето си, макар да го ползвате само няколко пъти в годината!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!