≡ Menu

Магията на „Аязмото” в Стара Загора

Както неведнъж съм казвала, гражданите на Стара Загора сме късметлии, че си имаме прекрасно местенце за отдих през деня. И не само! Това е „Аязмото”, което се намира в северната част на града на поетите. Сред местните паркът е известен и като „белите дробове на града”. Районът е любимо място на малки и големи. Официалното име на парка е „Митрополит Методий Кусев”. Той е популярен и с интересната зоологическа градина, която години наред очарова своите посетители. Тя води началото си от 1957г., като тогава се намира на мястото, на което днес е разположена площадката за бадминтон. По- късно е преместена в източната част. Зоопаркът в града на липите е най- голям по площ в страната. Разполага се върху 240 дка и изкушава посетителите си с екзотични представители на пъстрата световна и българска фауна. Посетителите на зоологическата градина могат да видят на живо животни от различни места по света, с изключение на Антарктида.

Голяма част от посетителите се спират най- често пред клетките на котките, както и пред тази на лъва, който величествено се разхожда, гордо придружен от красива лъвица. Скоро зоопаркът се сдоби със седем малки мечета. Семейството на животните нараства с по едно мече, елен лопатар, благороден елен, вълчета, диви котки, малки лисици и муфлони. Всички обитатели на зоологическата градина в Стара Загора са намерили своите истински стопани в лицето на хората, които обслужват зоопарка. Семейството мечки всяка година се сдобиват с нова рожба. Две малки мечета се появяват и през 2009г. Това е седмо поколение на Марк Антоний и Белла.

Опитни специалисти се грижат за животните в зоопарка на Стара Загора всеки ден. Те отговарят за удобството, храната и здравето на интересните обитатели. За да вършат всичко това, са преминали през определен инструктаж и квалификация. Това е необходимо, защото си имат работа с големи хищници, а за това се изисква повишено внимание. Знае се, че животните се подчиняват на конкретен технологичен режим.

Зоопаркът в града на липите е с широко отворени врати за посетители всеки ден, като в летния сезон е с удължено работно време.

Освен красиви зелени алеи и интересен зоопарк, „Аязмото” радва своите посетители и с известната „Зала на смеха”. Тя се намира много близо до игрището за бадминтон. Всеки път, в който вляза там, буквално се заливам от смях. То не са тънки и дълги образи или пък ниски и дебели, наподобяващи бъчва. Огледалата там вършат чудеса, да знаете! Те са общо 11- десет криви и едно нормално. Последното е точно до изхода. Поставено е там с идеята всеки да излезе навън в нормалния си облик. Може би си мислите, че най- забавно тук е за децата? Нищо подобно- често съм виждала и възрастни да се забавляват, виждайки кривите си образи. Толкова много смях на едно място рядко може да се види. „Залата на смеха” в града на правите улици е любимо място за разтоварване и смях до сълзи за старозагорци. А тези, които все още не са стъпили в магичната зала, да не губят време, а да си подарят това удоволствие.

„Смехът е щастие, а щастието е живот”, както гласеше една поговорка.

Още интересни места в града може да видите в Стара Загора

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!