≡ Menu

Манипулация чрез медиите

Манипулацията е неизменна част от всяка една медия. Манипулацията е част от човека по природа. Всеки ден съзнателно или не, ние манипулираме някого. Какво остава за медиите, голяма част от които вземат пари под масата, за да прокарват и популяризират нечии интереси. Ако до 19 век езикът се е използвал за комуникация и информация между хората, то в по-ново време, особено в 21 век, езикът до голяма степен се използва за манипулативни цели, особено от страна на медиите. Нека обаче се върнем в периода на социализма и маркираме някои характерни черти на тогавашните медийни практики. Най-важният елемент от средствата за масова информация е този, че всички те са контролирани от управляващата партия. Те задължително трябва да прокарват марксистко-ленинската идеология и да възхваляват СССР и неговия принос за “освобождаването на България от фашистко иго”.

Но какво е характерно за днешните медии? По времето на преходът от социализъм към демокрация се говореше ежедневно за свободата на словото като най-голям плюс на демокрацията и как всеки може да изразява свободно позицията си, но дали днес това е така? Всеки средностатистически и образован човек забелязва, че в определени медии (печатни и електронни), някои обществени и политически теми, както и определени лидери на партии и организации, са табу. В последните няколко години гражданското общество все повече започна да обвинява медиите в корупция

По времето, когато Маргарита Пешева беше председател на Съвета за Електронни Медии (СЕМ), медиите бяха с малко по-различен облик. Не се налагаше автоцензура на излъчваните/публикуваните материали и се забелязваха опити за по-задълбочени разследвания на обществени и политически проблеми. Освен, че е била член на СЕМ, днес Маргарита Пешева университетски преподавател и нейното мнение е, че огромното мнозинство от медиите днес само си налага цензура, защото конкуренцията в тази среда е изключително голяма и всеки се бори да оцелее и не иска да рискува по никакъв начин в “работите” на управлението.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!