≡ Menu

Механични часовници с функция Power Reserve

Сред многото усложнения в света на часовникарството има и едно изключително полезно усложнение, което се използва ежедневно от многобройните хора, притежаващи механични часовници. Това е индикаторът за резерв (мощност) на часовника, или така нареченият Power Reserve индикатор. Движението на всички механични часовници по принцип имат резервна мощност, но при повечето модели тя не се вижда на дисплея. Идеята на Power Reserve индикаторът е да показва колко енергиен резерв остава в пружината. Тази функция играе важна роля при избора на часовник от клиентите. Много хора възприемат тази функция за маловажна и само като натовареност върху циферблата, но тя наистина е полезна.

Ако например часовникът е с функция вечен календар и не го носите няколко дни, то той ще спре и после ще се наложи наново да сверявате мултифункционалния календар.
Функцията Power Reserve обаче не може да се сложи при някои модели часовници. Тя заема сравнително голяма площ от циферблата на часовника и ако той има хронограф, няма как да се сложи и Power Reserve индикатор.

Съществуват различни подобрения по тази функция. Например моделът Jaeger-LeCoultre Powermatic с калибър на механизма 481 осведомява на всеки 12 часа колко резервна мощност остава в часовника, като дори показва броят на оставащите часове до спиране на часовника.
По принцип когато мощността на часовника падне под 30 процента, то той започва леко да изостава от нормалното време. Индикаторът „оставаща мощност” подсказва на хората кога е време да си навият пружината на часовника.

През последните години доста добре се е развила иновацията на резервна мощност при часовниците и това го доказва немската марка ръчни механични часовници А. Lange & Sohne Lange с модела 31. Самото име тук подсказва, че максималната резервна мощност на часовника е 31 дни. Този калибър дори е патентован от марката, тъй като той винаги показва напълно навита пружина и винаги индикаторът за мощност не мърда от числото 31 (разбира се, ако той е носен постоянно).
Онлайн магазин ни предлага гама от механични часовници с функция Power Reserve.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!