≡ Menu

Мъдрецът – един от най-проблемните зъби. Какво не знаем за него?

Със сигурност, всеки един от нас, в даден етап от живота си, е чувал от роднини и близки за страшната болка при появата на мъдрец. Ако, обаче, самите ние не сме почувствали този процес, няма как да си го представим, нито да повярваме на описанието му. Все пак, излизането на мъдрец протича различно при всеки индивидуален човек. Най-добре е лично да се консултирате със добър зъболекар относно мерките, които бихте могли да вземете.

Иначе, мъдреците се намират в най-навътре в задната част на челюстта, четири на брой са и обикновено изникват през пубертета. Разбира се, има хора, при които тези зъби се появяват доста късно, но универсалната истина е една – това са едни от болящите и най-проблемните зъби, при които често се получават различни усложнения.

Може би, най-болезнената част е свързана с пробиването на мъдреца. Освен болки, то би могло да ви причини и възпаление, торбички с остатъци от храна и други, които ако не се овладеят навреме, ще доведат до още по-сериозни заболявания и скъпо зъболечение. Има доста случаи, при които мъдреците не могат да израснат, заради недостатъчно място. Тогава, те избутват кътниците, които пък могат да се вградят в костта, да пораснат на криво и да ви създадат огромни главоболия. От друга страна, обаче, не е хубаво и когато мъдреца не излиза. Това би могло да доведе до образуването на кисти, разрушаване здравината на другите зъби, невралгия и т.н. Ето защо, без значение дали ще търсите стоматолог в София или в друг град, уверете се, че той притежава нужния опит, квалификация и утвърдено име, преди да се оставите в ръцете му.

Интересното е, че във всяка дентална клиника, зъболекарите се поделят на две, в зависимост от мнението си. Едните смятат, че мъдрецът трябва да се извади веднага щом израсне. Според други, той не бива да се пипа, понеже ваденето по принуда би могло да създаде доста здравословни проблеми.

И двата варианта имат своите плюсове и минуси. По отношение на първия, бихме могли да кажем, че хората днес се хранят без да използват мъдреци, нямат нужда от тях. Ако, обаче, ви се наложи да слагате мост или протеза, те ще изиграят важна роля за поставянето им.

Какво да направите в такъв случай? Най-добре се консултирайте със зъболекар веднага след излизането на зъба. Направете рентгенова снимка, за да се види начинът му на израстване. Ако не е правилен, може да го извадите, след като пробие, иначе, не е необходимо да го закачате.

Нещо важно, за което ще ви предупреди вашият стоматолог е, че е хубаво мъдрецът да се извади веднага след пробиването, ако се наложи, защото процедурата ще бъде почти или напълно безболезнена. Това се дължи на факта, че тогава костта около зъба не е много плътна, което позволява бързото му изваждане.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!