≡ Menu

Най-добрият матрак за бебе е органичен и не токсичен

Материалите използвани за производство на матраци могат да навредят на здравето на бебчето. Просто защото по-голямата част от производителите използват такива материали не означава, че те са безопасни. Също така не винаги дори и органичен матрак е нетоксичен.

Бебетата спят по 13-14 часа или повече на денонощие. През това време те лежат директно върху матрака. Повечето видове матраци съдържат материали, които могат да бъдат много токсични за бебчетата.

Полиуретанова пяна

Масово както в матраците за възрастни, така и в матраците за бебета се използва полиуретанова пяна. Полиуретанова пяна е запълващ материал, произвеждан от петрол и е силно запалим. В зависимост от това как се обработва, полиуретанова пяна може да съдържа различни химически добавки, включително формалдехид, бензен, толуен и други токсични химикали.

Потенциалните ефекти на полиуретановата пяна върху здравето могат да бъдат сърдечни аритмии, задух, дискомфорт в гърдите, възпаление на лигавиците, главоболие, кашлица, астма, виене на свят, слабост, умора, гадене, замъглено зрение и намалена белодробна функция.

Важно е да е знае, че когато бебенцето е настинало или е болно от друг вирус, болестта може да е реакция от матрака!

Нещо заслужава да бъде разгледан, е, когато бебето е това, което изглежда да е студено или друг вирус, той или тя може евентуално да се реагира на матрака.

Поливинил хлорид

Поливинил хлорид-а се счита за един от най- токсичните и вредни за околната пластмаси. Винил хлорид, междинен компонент в производството на PVC, е комбинация от нефт и хлор и е известен канцероген за човека.

Тъй като PVC е твърда пластмаса, химически пластификатори трябва да се добавят за да се получи мека и гъвкава обвивка. Тези пластификатори (най-често използваните са фталати) съставляват 30% до 40% от теглото на виниловата повърхност на множество матраци за детски креватчета.

Фталатите не са обвързани с винила и могат да се отмиват и да се предават в околния въздух, така бебетата ги вдишват и абсорбират, чрез чрез кожата си. Химически пластификатори водят до увреждания на репродуктивната система, астма, ранно начало на пубертета, рак, увреждане на черния дроб и бъбреците.

Само три форми на фталати са забранени при производство на матраци, а редица не са изследвани. Все още дори в САЩ има фталат (DnHP), класифициран като токсичен и водещ до увреждане на репродуктивната система, разрешен за употреба в матраци.

Никой не знае какво е безопасното ниво на добавки във винила за бебетата. Затова, когато видите описание на продукта с “нетоксичен винил/ non-toxic vinyl” или “винил без фталат/ phthalate-free vinyl “, трябва да сте наясно, че това може би е далеко от нетоксично.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!