≡ Menu

Най-чести грешки при възпитанието

Най-чести грешки при възпитанието:

Да си изтървете нервите

Ако просто по навик крещите на децата си,  най-вероятно те ще ви крещят в отговор. Децата реагират много повече на спокойна молба и команди.

Несъгласие относно правилата

Никога не изявявайте несъгласие относно дисциплината пред децата. Родителите винаги трябва да изразяват единодушно мнение пред децата. В противен случай децата бързо ще се научат, как да разделят и владеят!

Да се отнасяте с децата като с малки възрастни

Въпреки, че бихте искали децата ви да знаят че се вслушвате в тяхното мнение, не ги оставяйте да смятат че имат същите права като вас относно правилата в семейството. Този принцип е в основата на взаимоотношенията  родител/дете, тези отношения не са демократични. С порастването на децата можете да започнете да обяснявате логиката относно вашите решения.

Подкупи

Да подкупвате детето си не е добра идея за мотивация. Така учите децата си грешно, относно резултата от правилното поведения.

Лоши награди

Внимавайте да не награждавате децата си прекалено много или прекалено малко. Подходящите награди създават самоуважение, но твърде големите награди водят до объркване на ценностите. Наградете децата си за доброто поведение и най-вероятно децата ще повторят това поведение отново, знаейки че то ще бъде оценено.

Нелогична дисциплина

Важно е да бъдете постоянни в дисциплината, за да не обърквате децата си относно действията и последствията от тях. Например ако, действие А воиди до последствие Б, при повтаряне на действието, резултата трябва да е същия.

Неправилни наказания

Наказанията трябва да са естествено и логично последствие от определени действия.  Ако наказанието не е честно, то вие може да изгубите възможността да научите децата си на нещо важно. Наказанията са средство с което вие учите децата си, и когато те не са справедливи децата ще бъдат фокусирани върху този им ефект.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!