≡ Menu

Направете своите обяви за работа “по-мобилни”

Мобилните технологии променят начина ни на живот, на работа и как търсим работа – но промениха ли за вас начина, по който търсите нови кадри? Би трябвало.

Да кажем, че мобилните технологии се разрастват бързо е доста меко казано. Регистрациите и абонаментите от смартфони по света се предвижда да достигнат 5,6 милиарда до 2019 г. Това означава, че около 75 процента от световното население ще има смартфони. Тези числа ни карат да разберем по-лесно, че мобилната връзка е най-бързо разрастващата се в цялата история. По-бърза от домашните телефони, по-бърза от телевизията, по-бърза дори от самия интернет.

Мобилността буквално промени начина ни на живот. Промени начина, по който четем (електронни книги) и как учим (мобилни приложения за обучение). Промени начина, по който ръководим финансите си и как плащаме за стоки. Дори проми начина ни на търсене на работа – повече отколкото си мислите – и затова променя начина, по който трябва да набираме нови кадри.

Нека да проучим.

Първо, мобилността направи онлайн достъпът удобен.

Замислете се: Преди тридесет години (или повече) можехме да видим хора през обедната им почивка, при лекарския кабинет, във влака, вървейки по улицата, всички с вестник под ръка. В момента, в който имаха възможност да седнат, вестникът изскачаше и те четяха. Днес, разбира се, носим телефони вместо вестници, но концепцията е същата. Носим телефоните си навсякъде и ги използваме навсякъде. Така поддържаме връзка със света.

Естествено, това направи и търсенето на работа по-удобно.

Преди време повишен трафик на търсене на обяви за работа се отчиташе предимно, когато хората са вкъщи или по обяд, но днес сайтовете за работа имат трафик целодневно. Хората използват мобилни устройва, за да си търсят работа когато и където им е удобно. Само бърз поглед на телефона е достатъчен в наши дни.

Причината е, че мобилните технологии промениха начина, по който намираме и разбираме съдържанието.

По мое мнение не само факторът достъпност 24/7 играе най-голяма роля, когато става въпрос за търсене на работа и набиране на персонал: нашите сматфони върнаха любовта към разглеждането на съдържание.

Нали помните разглеждането – това е, което правихме преди Google да промени поведението ни да бъде насочено, задействано от ключови думи и категории. Преди Google ние просто “сърфирахме в Мрежата” за “неща”, разглеждайки директории и линкове. А сега, благодарение на смартфоните, предоставяйки ни неизменен онлайн спътник, към който да се обърнем във всяка секунда скука, сме свободни да сърфираме отново – и да откриваме неща случайно.

И това, на свой ред, променя начина, по който трябва на оферираме и рекламираме работни места.

Това е огромна промяна от голямо значение както за търсещите работа така и за работодателите. Преди, когато бяхме зациклили със старите онлайн “табла за обяви за работа”, хората трябваше да напишат думи за търсене като ” маркетинг специалист” – и след това дълго да пресяват само обявите от резултатите. Фирмите търсещи талант трябваше само да изпратят описание на работната позиция до тези големи сайтове за обяви за работа и да оставят на кандидатите да ги намерят.

Сега хората прелистват и преглеждат постове в социалните медии, постове в блогове, страници за кариери, LinkedIn – всяко място, където могат да видят какво предлага вашата фирма… И откриват работни позиции и компании, които може да не са търсили умишлено.

Но ако се конкурирате за днешните висококвалифицирани кандидати, необходимо е да представите вашето съдържание по такъв начин, така че хората да искат да го разгледат. Трябва ви страница Кариери, която да бъде атрактивна при показване на мобилни устройства. Трябват ви заглавия на обявената позиция за работа, които да “хващат окото”. Трябват ви завладяващи снимки и може би дори видео от мениджъра човешки ресурси или изпълнителния директор. Да обобщим: Съдържанието трябва да е интересно. Искате хората да се задържат за дълго на вашите страници, вместо бързо да отидат в сайтовете на конкурентите.

В нашия сайта ни всички страници са “отзивчиви” към различните мобилни устройства, за да може посетителят лесно да разгледа цялото съдържание на сайта. Обръщаме специално внимание на това да публикуваме полезна и интересна информация в категориите на нашия блог. Потребителите на сайта могат не само да публикуват безплатни обяви във всички категории, а и да предлагат статии и обяви за блога ни.

Публикувайте своята обява за работа при нас в категория Работа или ни изпратете презентация на фирмата си и предлагана работна позиция – ще я публикуваме на страниците на блога и ще я оптимизираме за търсачките.

{ 1 comment… add one }
  • Viktoria Radeva 18 August 2015, 17:25

    Полезна статия, благодаря!

Leave a Comment

error: Content is protected !!