≡ Menu

Нови закони за потребителите на торенти в Швеция

Делото срещу един от най-големите в света торент сайтове thepiratebay, изглежда ще доведе до промяна на законите в Швеция. Интернет доставчиците ще бъдат принудени да предоставят IP адресите на всички клиенти на сайта.

Нов закон в опит да бъде прекратено незаконното прехвърляне на файлове е на път да бъде приет в Швеция. По информация на министъра на правосъдието Беатрис Аск и министъра на културата Лена Аделшон Лилерот през пролетта усилено ще се работи по въпроса, органите на закона да получават пълен достъп до списъка с имена, притежаващи IP адресите, на потребителите в сайта.

Контрол на интернет потребителите

Съдилищата ще имат възможност да изискват от интернет доставчиците да предоставят информация, кой е притежавал съответния IP адрес в момента когато е било извършвано незаконно изпращане на файлове.

Двамата министри пишат, че ще продължат да бъдат използвани законите за защита на авторските права. Което означава че ще бъде изчислявана стойността на прехвърлените файлове и ще се изисква икономическо обезщетение за това което е откраднато.

Шведското правителство заявява, че отговорността за откриването на потребителите на торент и p2p сайтовете е не само на правните органи, но и на целия бранш.

Преразглеждане след 2 години

Предоставянето на информация за IP потребителите, ще се осъществява само когато съдът е предявил такова искане, и ще е нужно доказателство, че съответния интернет абонамент е бил използван за незаконни действия.

Министрите пишат, че не трябва да има възможност да се злоупотребява с тази информация. Съответният клиент за когото е предоставяна информация на съда, ще бъде информиран от интернет доставчика си, за това каква точно информация е била предоставена.

След 2 години законите ще бъдат преразгледани и евентуално променени, ако се прецени че е необходимо.

Няма да се прекрати абонамента

Има предложение интернет абонамента на нарушителите да бъде прекратен, но Шведските власти не стигат по-далече с това предложение. Специалистите посочват че спирането на абонамента може да има сериозни последствия за обществото като цяло, където достъпът до интернет е въпрос на личен избор, който е много важен.

Трябва да има алтернативи

Двамата министри посочват че интернет индустрията трябва да подходи креативно към проблема и да намери законни алтернативи, за доставката на музика, филми и други материали по интернет.

Какво се случва в Българското торент пространство

Най-дискутираното в България торент дело, това на собственика на arenabg, така и не стигна до никъде. Хостването на домейна, беше изнесено първо в САЩ, а по-късно в Холандия. Собственикът на сайта Елиан Гешев и администратора на сайта Тодор Цветков бяха арестувани на 2 пъти през последните години за нарушаване на закона за интелектуалната собственост и за незаконно разпространение на порнографски материали. И двамата в последствие бяха освободени, поради липса на доказателства.

Както знаем и до днес arenabg функционира необезпокоявано.

Другите големи Български торент портали се хостват на различни места и много от тях продължават дейността си zamunda се хоства в Холандия, а masterstb и Hector-bg в България и също функционират необезпокоявано.

По време на делото на аренабг, е имало и спиране на достъпа на потребителите до сайта, според собственика, става въпрос за около 1 000 000 милион души. Коментарите в много медии гласят ’Толкова много престъпници ли има в България?’

Може би тук трябва да си зададем въпроса, кой точно е престъпник и има ли престъпници в торент явлението.

Идеята на самите торенти и p2p сайтове е да се разменят файлове между притежателите им. Потребителите разменящи файлове не получават материална облага от това, а самите притежатели на сайтовете печелят основно от реклама, както всички останали медии.

Друг е въпросът, че тези файлове не би трябвало да бъдат пиратски копия. Известно е обаче, че много от файловете се появяват в торент пространството по-рано от официалната си премиера. На скоро един руски сайт пусна XP SP3 преди Microsoft и разпространи шегата, че всъщност Microsoft е копирал файловете от тях.

Технологиите се развиват и скоро ще можем да разменяме огромни файлове по емайл, или чат.

До колко трябва да бъде контролирана средата в която живеем, без да се нарушават личните ни права?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!