≡ Menu

Няколко начина за тестване на вентилатори в компютри

В случай, че не сте сигурни, че вентилаторите в компютъра ви функционират правилно, то трябва да ги тествате. Те са много важен компонент от системата на вашия компютър. Те предпазвате процесорите, хард диска и видео картата от прегряване. В случай, че вентилаторите в компютърната система не функционират правилно, това може да доведе до прегряване на много важни елементи, което ще ги извади от строя. Има няколко начина да се уверите дали вентилаторите в компютъра ви работят правилно. Те отнемат не повече от пет минути и всеки може да ги осъществи в домашни условия.

Тест № 1

Провеждането на първия тест на вентилаторите се осъществява с помощта на лист хартия. Освен това, ще са необходими и комплект от отвертки. Изключете компютъра, за да предпазите него и себе си от токов удар.

На първо място, ще трябва да отворите кутията на компютъра си. Винтовете, които се намират от страни на кутията, трябва да бъдат развити. Изберете подходящата отвертка и махнете капака на кутията. Това ще ви даде директен достъп до системата от елементи вътре в компютъра. Локализирайте вентилаторите. В случай, че много се затруднявате, можете да намерите упътванията на компютъра си. Схемите са подробни и ще ви дадат поглед върху системата.

Свържете вентилаторите към захранващия кабел. Обикновено това се случва посредством четири конектора. След като се уверите, че е напълно безопасно, можете да включите компютъра. Задръжте листa хартия пред вентилатора. В случай, че листът се мести, това означава, че вентилаторите работят правилно.

Тест № 2

Вентилаторите са поставени в компютърните системи, за да отвеждат топлината, която се създава при работата на процесорите, извън системата. Това е причината да е от основна важност те да функционират правилно. Може би това е един от най-подценяваните компоненти в системите. В случай, че имате съмнения, че вентилаторите на работят правилно, можете да ги тествате и по-прецизно.

В такава ситуация ще имате нужда от омметър.

Отново трябва да отворите кутията на компютъра, за да можете да достигнете до вентилаторите. Включете омметъра, за да измерите параметрите. Свържете положителния конектор на омметъра за положителния проводник на вентилатора. Той обикновено е кабел, който има червен цвят. Свържете черния конектор на уреда с отрицателния проводник на вентилаторите. Той трябва да бъде черен на цвят.

Проверете какво отчита машината. Съпротивлението трябва да бъде нула ома. В случай, че показанията са над 10 ома, то вентилаторите не функционират правилно и трябва да бъдат сменени.

Закупуването на правилните вентилатори

В случай, че тестовете покажат, че имате нужда от смяна в системата, можете да направите няколко неща. На първо място, можете да потърсите вентилаторите от магазините онлайн. Това проучване ще бъде улеснено, ако знаете какви са параметрите на вентилаторите, които търсите. Има много специализирани за това сайтове, които предлагат подобно оборудване. Специалистите, които работят на тези места, могат много да ви помогнат и да ви дадат много полезни съвети за монтажа. Проучването по този начин дава възможност да сравните и цените на различните производители.

Можете и да изберете да отидете до физическата локация на магазина, за да изберете правилния вентилатор. На място можете да получите и ценна информация и съвет за това кой елемент е най-подходящ за вашата система.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!