≡ Menu

Опънати тавани – новаторство и красота

Опънатите тавани са нещо сравнително ново в строителния бранш, но през последните години набира доста голяма популярност поради своята практичност и най-вече невероятната си красота.

Какво представляват така наречените опънати тавани?

Опънатите тавани са вид окачени тавани, които обикновено се състоят от платно опънато на специфична крепежна конструкция. В повечето случаи това платно е полиестерно или поливинилхлоридно /PVC/ и ширината му е достатъчно голяма за да покрие целият таван на едно помещение.

При полиестерните платна характерно е, че те почти винаги се боядисват допълнително след като се монтират. Те се произвеждат бели и след това се боядисват или оцветяват. Освен това при тях има по-малка устойчивост на високи температури и не са подходящи за температури над 30ºС- 40ºС. Това е важен фактор когато се избира материала при поставяне на опънат таван.

Платната от PVC /поливинилхлорид/ приличат много на полиестерните, но са много по-устойчиви на високи и ниски температури. Те могат да издържат без никакъв проблем на много ниски минусови температури – до – 40ºС и на високи – до 60ºС. Единствено при много високи температури е възможно да се получи леко отпускане и деформиране, но при охлаждане, той отново се опъва и приема първоначалния си вид.

Декоративните опънати тавани са в много богата цветова гама и дават възможност за голям избор и дизайнерски решения и поради това често са много по-предпочитани. Те са подходящи за всякакви жилищни помещения като от тях има и много ефектни гланцирани и огледални варианти.

Поставянето на опънатите тавани не е никак трудно, а те сами по себе си прикриват много успешно много несъвършенства като правят тавана в помещението много красив и оригинален. Добре е обаче да има прави стени в помещението, в което се поставят, а осветлението да бъде с халогенни крушки или луминисцентно и да не бъде с много голяма мощност – до50W.

Всички опънати тавани са с много дълъг живот, което ги прави много предпочитани през последните години. Те са устойчиви на влага, конденз и не пропускат вода при евентуални течове. Монтират се лесно и чисто, без прах и други отпадъци.

Освен водоустойчиви, опънатите тавани са пожароустойчиви и имат шумо и топло изолиращи качества.

Средно животът на качествено направен опънат таван е много дълъг – естествено при нормална експлоатация той може да издържи– над 30-40 години. Обикновено фирмите които извършват конструкцията дават най-често 10 години гаранция, което включва запазването на цвета, крепежната конструкция, провисване и здравина на профилите. Лесни са за поддържане, защото се почистват много успешно с влажна кърпа и препарат, дори от мазни петна.

Под декоративните опънати тавани може да се прикрият до голяма степен много от кабелите и друго инженерно оборудване на помещението. Тази практичност и най-вече невероятната им красота прави опънатите тавани все по-желани за всички новодомци, а в много случаи са иновативно решение при регулярен ремонт на жилището. Те по невероятен начин създават простор и усещане за лукс в дома.

Декоративните опънатите тавани са също така едно идеално решение за тавана на детската стая във вашия дом. Освен, че ще радва детето, опънатия таван ще създава приятно усещане за простор. Това е изключително важно, когато не разполагате с голяма квадратура за стаята на вашето дете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!