≡ Menu

Ортодонтско лечение на деца и възрастни

Красивите, бели и перфектно подредени зъби винаги са били символ на красота, чистота и благополучие. Старият афоризъм гласи “Една усмивка не струва нищо, а прави много! Не трае повече от миг, но спомена за нея понякога е вечен.”.

Малцина хора всъщност имат възможността да се родят с перфектно подредени и абсолютно здрави зъби. Поради тази причина повечето хора предприемат лечение и реконструкция на наличните проблеми.

В съвременната дентална медицина съществуват множество методи за лечение на зъбно – челюстните несъответствия, неправилно разположените зъби в зъбната дъга, отворена захапка, дълбока захапка и много други.

В ранна детска възраст тези проблеми се профилактират и лекуват с помощта на снемармите ортодонтски апарати. Те се прилагат обикновено в възрастов диапазон 7- 13 години. Времетраенето на такъв тип лечение е 1 до 2 години. Прилага се най-често при неправилно развитие на горна или долна челюст, стеснение, разширение, неправилна оклузия и други.

Ортодонтското лечение при юноши и възрастни се осъществява с помощта на брекетни системи, алайнери и други. От откриването си, до сега брекетите са претърпели сериозна еволюция. Възприятието за “големи железа в устата” и неестетичен вид са вече спомен от миналото. В наши дни брекетите са с изключително малки размери, естетичен външен вид и много други преимущества. Има различни видове системи: метални брекети, керамични брекети, циркониеви брекети, самолигиращи и други. Керамичните и циркониевите брекети спадат към естетичните системи. Продължителността на такъв тип лечение е от 1 до 3 години.

След завършване на лечението брекетите се свалят от лекуващия лекар. По желание на пациента Може да се направи избелване на зъбите и полиране на повърхностите им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!