≡ Menu

От колко сън имате нужда?

Сънят е една от най-изследваните области в момента.

Колко трябва да спите, защо трябва да спите, защо може да е трудно да заспите и как това влияе на всичко, от физическото ви състояние, до реакция върху вашия доход.

Наскорошно изследване измежду над 1 милион Американци показа изненадващи резултати.

И така, каква е идеалната продължителност на съня?

Хората които спят между 6 и половина до 7 и половина часа на денонощие живеят най-дълго. Прекалено дългото спане, както и прекалено късото спане имат почти еднакъв риск. Да спите повече от 8 часа и половина на денонощие, все пак е малко по-лошо, отколкото да спите 5 часа.

Смъртността и заболяванията следват същата крива. Много късият, както и много дългият сън се свързват с много болести- депресия, затлъстяване, сърдечно- съдови заболявания. Хората които спят по 7 часа на денонощие, имат най-малък риск от диабет. Можем да гадаем защо хората спят по-дълго, или по-късо, но все още не са известни причините. Не е ясно и дали хората които спят кратко ще живеят по-дълго ако удължат съня си.

Не е известно и дали тези които спят дълго биха живели по-дълго ако настроят будилника да звъни малко по-рано. Тези въпроси ще бъдат предмет на бъдещи изследвания.

Една от причините за това изследване е да се каже на хората, че краткият сън е съвсем в реда на нещата. Така могат да се предотвратят много безсънни нощи. На всички ни е известно че трябва да спим по 8 часа, но никога не е било обяснявано защо.

Хората които следват това правило, прекарват 8-9 часа в леглото. В резултат на това те се затрудняват да заспят и се будят по време на съня си. Така прекарват една трудна и изтощителна нощ. Повечето хора които имат безсъние, лежат в леглото и се тревожат за това че не могат да заспят. Има много изследвания доказващи, че ставане от леглото и намаляване на времето за сън помага изключително много. Така те преодоляват тревогите си за безсъние, и спят по-добре и по-дълго.

Да прекарвате по-малко време в леглото всъщност е най-ефективното лечение срещу безсъние.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!