≡ Menu

Пластиката „Птицата Феникс” изобразява възраждането на Стара Загора

В края на месец юли се състоя тържественото откриване на красива пластика на птицата феникс. Скулптурата се намира пред сградата на община Стара Загора. Авторът на изящната фигура е известният Красимир Зарков, който е избран сред още двама свои колеги.

Вече няколко седмици красивата монументална пластика, наречена” Птица Феникс” привлича погледа на любопитни минувачи. Цялостната идея, инициатива и организация на скулптурата в центъра на града на липите е на Ротари клуб Стара Загора. Проектът за изящната пластика е предложен от проф. Цанко Яблански. Идеята е минала през всички стадии на представяне и дискусии. Организаторите споделят, че всички членове на Ротари клуб Стара Загора с радост са се включили в интересния проект, като са вложили средства и усилия, за да се реализира изпълнението му. Голяма част от средствата са набрани по време на Коледния благотворителен бал на клуба. Красивата пластика на „ Птица Феникс” е едно дарение със голямо значение, което още повече краси центъра на града на поетите.

Всеизвестно е, че загадъчната изящна птица Феникс символизира възраждането на духа. Може да се направи сравнението, че както след пожар в гората, от земята поникват млади дървета и растения, така и градът на правите улици се е възродил след жестоките и трагични събития преди 135 години. Днес Стара Загора става все по- красива и динамична, а жителите носят в себе си силния дух и стремеж към градивност. Точно тази идея е заложена в изграждането на красивата скулптура.

Медиите отбелязаха откриването на пластиката с красиви снимки и информация за проекта. На тържеството присъстваха членовете на Ротари клуб Стара Загора, градоначалникът Живко Тодоров и други.

Още за интересната пластика четете в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!