≡ Menu

Повече информация за заболяването дребна шарка

Дребната шарка е заболяване, причинено от вирус. Това е инфекция, която засяга основно кожата и лимфните възли. Обикновено се предава по въздушно капков път или от бременна жена на нейното бебе чрез кръвния поток. Заболяването може да продължи от един до пет дни. Децата се възстановяват по-бързо, отколкото възрастните. Подобно на повечето вируси, които се разпространяват в дихателните пътища, дребната шарка се предава от човек на човек, по въздушно капков път. Заболяването може да представлява сериозен риск, тъй като може да се предава от майката на бебето. Ако майката е заразена през първите 20 седмици на бременността, детето може да се роди с вродени аномалии.

Симптомите на дребна шарка са леко повишена температура, подути лимфни възли /особено зад ухото и задната част на главата/, обрив който започва от лицето и се разпространява към шията, гърдите и останалата част от тялото. При по-големите деца се проявяват симптоми на дребна шарка, като висока температура, болки в очите, възпалено гърло и др.

Вродените дефекти в резултат от дребна шарка са катаракта, и други проблеми с очите, увреден слух и сърдечни заболявания. Ваксинирането срещу рубеола е разработено предимно за предотвратяване на тези вродени дефекти. Тази ваксина е от изключително значение за предотвратяване разпространението на болестта. За облекчаване на симптомите, можете да давате на детето си парацетамол или ибупрофен. Избягвайте да давате на детето си аспирин.

На децата болни от дребна шарка е препоръчително да се дават много течности, поради обезводняването причинено от високата температура. Бременни жени, които работят в детски заведения трябва да ограничат контактите си за да избегнат разпространението на инфекцията.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!