≡ Menu

Ползите от професионалния тиймбилдинг

Съвременните условия за управление на бизнеса не позволяват да се разчита само на добрите материални стимули и харизмата на ръководителя. Тиймбилдингът е новата мантра на управлението – начин да създадеш колектив, който да върви с еднаква стъпка към обща цел.

Психолозите обясняват нуждата от единение на колектива най-вече с атавистичния инстинкт на племето да се придържа в една обща група, за да избегне опасности. Цивилизацията прибави към това още един важен елемент – инситнктът да оцелееш се съчетава с амбицията да успееш. В съвременния свят това е възможно само в колектив поради огромното количество информация и нуждата от огромен човешки ресурс за качествената й обработка.

Времето на самотните енциклопедисти отмина с изобретяването на парната машина. Индустриалната революция, а по-късно технологичната, доведоха дотам, че личността е по-малко важна по отношение на производителността от колектива, който съчетава различни умения и знания. Тиймбилдингът цели именно хармонично съчетаване на профилите на различните личности в колектива, за да превърне привидно разнородния професионален „организъм” в едно цяло.

На първо място е изграждането на доверие. Егото е вторично, то трябва да бъде потиснато, за да се изгради единство между отделните индивиди. Това означава именно създаване на връзки на доверие между тях, които да са почти инстинктивни.

На второ място тиймбилдингът хармонизира общите цели с персоналните. Именно тази хармонизация е в основата на успешното функциониране на колектива. Неслучайно за пръв път подобни колективни терапии са се използвали за спортните отбори. Амбицията за личностна изява е най-видима в спорта, но и нуждата от сплотеност също се изявява най-вече там, в екипната игра. Затова добрите треньори първо изграждат тим, а после се опитват да подчертаят отделните уникални качества на всеки спортист.

Разбирането за „ние”, които сме над всеки „аз”, е трудно постижимо. Но когато го има, то се отплаща със свърхрезултати. На по-елементарно ниво това е видимо в семейството, където също има изграждане на отбор. Колективът се нуждае от осъзнаване на себе си в множествено число, за да постига резултати, невъзможни за отделния индивид. Затова добрият ръководител задължително трябва да предвиди тиймбилдинг за своя „отбор”, ако държи да реализира целите си. Това се отплаща с растеж и печалби.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!