≡ Menu

Поставянето на зъбни имплантати- полезно, удобно и красиво

Не всеки човек е благословен от природата със здрави и красиви зъби, но всеки може да се довери на новостите в съвременната дентална медицина, сред които водещо място заема поставянето на зъбни имплантати, неточно наричани понякога импланти. Това са изкуствени заместители на загубени зъби и служат за опора на мостове.

Кога и защо трябва да се поставят зъбни имплантати, ще Ви каже специалистът по дентална медицина, който ще назначи и предварителните изследвания- рентгенова снимка, отпечатъци от челюстите или дори компютърна томография.

Зъбното имплантиране не е самоцелно- то е пряко свързано с човешкото здраве и със самочувствието на личността. Способността да се отхапва и сдъвква храната силно намалява, когато започват да се загубват зъби. Понякога това води дори до изкривяване на части от долната челюст и до психологически дискомфорт. В такива случаи най-бързото и ефективно решение на проблемите се постига с поставянето на зъбни имплантати. Пациенти, които вече имат такива, споделят, че се чувстват отлично, защото се е подобрил не само външният им вид, но и тяхното емоционално състояние.

Има случаи обаче, при които имплантирането е противопоказно. Това важи за страдащите от диабет тип 2, от кръвни заболявания и туморни образувания. В такива случаи се прилага друго лечение.

Самото поставяне на зъбни имплантати се извършва изключително щадящо. То може да бъде едноетапно, открито, или двуетапно, отложено, което е класическото в стоматологията. При първия вариант имплантатът се поставя в костта директно през лигавицата. При класическия метод първо се поставя имплантът върху предварително оголена кост и след определено време се прави надстройката. По-дълго е, но пък гарантира качество и дълготрайност.

В следоперативния период на пациентите се дават инструкции за поддръжката на изкуствените корени. Приемът на много течности, меката храна и жабуренето с подходящи билкови настойки или лекарства подобрява състоянието на болния след денталната интервенция. Тютюнопушенето забавя процеса на оздравяване.

Поставянето на зъбни имплантати може да се извърши дори и когато костта е разрушена. Тогава се използват помощни елементи, изграждащи първо изкуствена кост, върху която ще се прикрепи имплантираният корен. Колкото и да е скъпа все още процедурата по зъбно имплантиране, инвестицията си заслужва, защото дарява здраве, красива усмивка и ново самочувствие. Похвални са инициативите, които подпомагат безплатно поставяне на зъбни имплантати за възрастни хора. Практиката доказва, че успеваемостта на този метод за лечение в стоматологията е почти 100-процентов и се прилага все по-често, защото спестява много неудобства, а подарява здраве и красота. Макар най-добрите импланти да са естествените, когато се случи те да липсват, денталната медицина бързо ще подаде ръка на болния, поставяйки му зъбни имплантати.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!