≡ Menu

Примамки при усвояването на ипотечен кредит

Предимно лихвената ставка по ипотечни кредити за физически лица е по-ниска от тези за фирми. Ако направим сравнение между различни оферти на различни финансови кредитни институции, ще можете да направите своя избор.

а) при ипотечен кредит за физически лица:

– период за връщане до 20 години;

– лихвена ставка – 8% за година;

– големина до 100,000.00 лева.

– такса за обслужване – 0.70% върху усвоената сума за първата година и 45.00 лева за всяка следваща;

б) Ипотечни кредити за малки и средни фабрики:

– период за връщане до 10 години;

– лихвена ставка – 9% за година;

– големина до 75% от себестойността на жилищния имот и 60%, ако имотът не е жилище;

– такса за обслужване – приблизително 1% годишно върху останалата сума по заема;

Като погледнем на прима виста офертата за физически лица за кредити е много примамлива. Отначало вие ще се учудите, че лихвената ставка е почти 1% по-малка, а периодът е по-дълъг, както и таксите за обслужване са осезаемо малки. Но, бъдете предпазливи! При дълг от 50,000.00 лева, за период от 10 години, с вноски на връщане не анюитетни, тази оферта ще ви нанесе парична загуба от 19,002.00 лева. Това е така, защото, както лихвените ставки, така и всички такси по обслужването на дълга, са разход за фирмата пред данъчната институция, но те не се такъв за вас, като физическо лице.

Преференциална лихвена ставка или така нареченият гратисен период:

Предимно заемите с преференциална лихвена ставка са предвидени за физически лица. Този ипотечен кредит е със застопорена лихва за първите няколко години, след като измине първата. Клиентът като види такава примамлива оферта, се нахвърля към нея с надеждата да вложи усвоените пари в бизнеса си. Сега ще разгледаме и ще преценим какви са примамките тук. Ще приемам, че и при двата горе изложени варианта лихвената ставка след шестата година ще бъде 7% за година. Тогава, ако се спрете на оферта с преференциални условия, ще заплатите общо 37 093,75 лева, а при обикновена оферта без отстъпки – 34 712,50 лева, т.е. с 2 921,25 лева по-малко. Затова внимавайте и преценете, само ако се налага използвайте гратисен период, вместо отстъпка по-лихвената ставка.

Дори за момента да ви предоставят преференциална такса, то бъдете много подозрителни. Иначе имате вероятност да се сблъскате с много неприятни изненади за дълго време. По принцип като цяло таксите се увеличават право пропорционално за обслужване в целия финансов сектор. Препоръчително е да не забравяте, че финансовия сектор е пазарна ниша и няма как да получите отстъпки по такси за обслужване.

Определено вие ще искате да изберете най-добрата оферта за ипотечен кредит измежду всички оферти на всички финансови институции в България. Желаете да не се разкатавате от институция в институция, затова се възползвайте от безплатната услуга, специално създадена за заети дами и господа. Просто кандидатствайте онлайн и няма да загубите никакво ценно време. Само за 20 минути ще разгледате сайтовете на кредитните брокери, попълвате си готовата бланка и след това чакате да ви одобрят. Имайте пред вид, че ако ползвате услуги на брокер той няма да ви оскъпи заема ни най-малко, защото той взема процент от самата финансова институция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!