≡ Menu

Пъпна херния – какво трябва да знаем за нея?

Пъпната херния е доста често срещана аномалия, особено при бебетата през първата година от живота им. Въпреки, че много от родителите са силно притеснени, когато научат диагнозата, всъщност място за паника няма. Пъпната херния изглежда опасна само на вид, но тя не води до физиологически проблеми. Тя едно леко състояние, което не пречи на нормалното развитие на детето. Среща се обикновено при недоносените бебета и при момиченцата, като не се забелязва преди шестият месец.

Пъпната херния се получава, когато мускулите около пъпа не успеят да се затворят правилно и тогава се получава издутина в тази област. Това може да причини неудобство, а в много редки случаи и лека болка. Пъпната херния може да стане по-голяма, заради движението на бебетата и усилията, които те полагат. Тя много лесно може да бъде диагностицирана, тъй като се вижда и с просто око и не са нужни допълнителни тестове и прегледи. За разлика от други видове хернии, които обикновено изискват операция, пъпната в 90% от случаите изчезва от само себе си в първите няколко години от живота. Рядко този тип херния може да продължи до детската градина или до началното училище.

Поради леката форма на херния, лекарите предпочитат да я коригират с други средства, а не с операция. Обикновено лекарите избутват изпъкналата част навътре и слагат стерилни превръзки, които притискат мястото и да попречат на обратното връщане. С тази техника, пъпната херния се лекува много бързо, а бебетата не получават никакви белези.

Само при много продължителни и големи хернии лекарите могат да предложат корекция чрез операция. Самата процедура е много лека, разрезите са много малки и белезите от тях почти не се забелязват.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!