≡ Menu

Радио Онлайн Директория FmBox

Интернет радио известно още и като уеб радио, стрийминг радио, Ип радио е дигитално аудио услуга предавана през Интернет. Разпространява се през Интернет като се обработва от компютъра и изпълнено от плейър или направо във браузъра. Интернет радиото обикновено се използва за комуникация и разпространение на съобщения под формата на разговор.

Първото излъчване на Интернет радио е осъществено през 1993 г. Към момента са налице радио платформи и приложения за разпространение без ограничение (TuneIn, iHeatRadio).

Интернет радио услугите обикновено са достъпни от всяка точка на света при наличие на Интернет връзка. Това прави Интернет радиото особено подходящо за хора в изгнание или далеч от своята страна. Интернет радиото е подходящо и за слушателите със специални интереси, което позволява на потребителите да избират от множество различни станции и жанрове по-рядко представени от традиционното радио.

За разпространение не Ip радио се използва технологията за компресиране и декомпресиране на аудио данни и разчитането им чрез аудио кодеци. Добре разработената технология за компресиране на данни често намалява значително размерите на файловете, преди да се забележи разлика от крайния потребител. Дори когато се вижда от потребителя, може да се желае по-нататъшно намаляване на данните (например за комуникация в реално време, за намаляване на времето за предаване или за намаляване на нуждите от съхранение).

Компресирането на данни страда от минимални загуби на информация което е повод за постепенно загубване качеството на звука. Аудио данните се предават непрекъснато и последователно във аудио формати: MP3. OGG VORBIS, Windows Media Audio, RealAudio и He-ACC, на TCP или UDP пакети след което се получават и изпълняват след 1-2 секунди.

Какво точно е дигиталното радиоразпространение?
Цифровото радиоразпръскване е метод за сглобяване, излъчване и получаване на комуникационни услуги, използващи цифрова технология. Основна разлика между аналоговото и цифровото излъчване е, че цифровата технология включва доставка на цифрови битови потоци, които могат да се използват за звуково излъчване, както и редица други мултимедийни услуги. Гъвкавостта да предлагате допълнителни услуги, които в случая на цифровото радио може да включва текстове и снимки, има възможността да подобри изживяването на аудиторията.

Цифровото радиоразпръскване е значително по-ефективно от аналоговото FM радио. Единичен DAB + мултиплексен канал заема 1,536 MHz радиочестотен спектър и може да осигури най-малко 18 висококачествени музикални радио услуги. За сравнение, аналоговият FM радио изисква 1.6 MHz, за да осигури осем услуги. Цифровото радио също е по-малко чувствително към смущенията в съседните канали и може да използва единни честотни мрежи (SFN), което допринася за по-ефективното използване на радиочестотния спектър.

Какви са ползите и предимствата от цифровото радио?

Цифровото радио може да предлага по-висококачествен звук, отколкото настоящите AM и FM радио предавания до фиксирани, преносими и мобилни приемници. Качеството на звука може да се отнася до широчината на честотната лента и използваните скорости на данни.

Слушателите се възползват от по-голямо разнообразие от радиопрограми,
Технологията позволява и редица допълнителни аудио, изображения и текстови услуги, включително: информация за програмата, като име на станцията, заглавие на песента и име на изпълнителя информация за трафика, новини и време допълнителни услуги като пейджинг и глобално сателитно позициониране възможността за пауза и обратно връщане на услуги.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!